Adótanácsadó - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés

√Āltal√°nos adatok

 • Szakk√©pes√≠t√©s megnevez√©se: Ad√≥tan√°csad√≥
 • A szakk√©pes√≠t√©s OKJ sz√°ma: 61 344 01
 • A szakk√©pes√≠t√©s szintje: Fels√Ķfok√ļ (fels√Ķfok√ļ v√©gzetts√©ggel)
 • A szakk√©pes√≠t√©s tanulm√°nyi ter√ľlete:
 • A szakk√©pes√≠t√©s t√≠pusa:
 • Szakmacsoport: K√∂zgazdas√°g
 • A szakk√©pes√≠t√©s√©rt felelŇĎs miniszter:
 • Jegyz√©kbe ker√ľl√©s √©ve: 1993
 • Az SzVK let√∂lt√©se:

A szakk√©pes√≠t√©ssel leggyakrabban bet√∂lthetŇĎ foglalkoz√°sok, munkak√∂r√∂k

Feor sz√°ma
Feor megnevezése
Bet√∂lthetŇĎ munkak√∂r√∂k

Az ad√≥tan√°csad√≥ szakk√©pes√≠t√©s munkater√ľlet√©nek r√∂vid, jellemzŇĎ le√≠r√°sa:

Az ad√≥tan√°csad√≥ a v√°llalkoz√°sok, egy√©b szervezetek, mag√°nszem√©lyek ad√≥ival, ad√≥jelleg√Ľ k√∂telezetts√©geivel, k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s√°val kapcsolatos, a rendszeresen ism√©tl√Ķd√Ķ feladatokra √©s √ľgyletekre vonatkoz√≥ tan√°csad√≥i munk√°t v√©gez.
√Črtelmezi a kapott megb√≠z√°st, azonos√≠tja a megb√≠z√°ssal √∂sszef√ľgg√Ķ relev√°ns t√©ny√°ll√°st, az ezek alapj√°n ad√≥d√≥ ad√≥k√∂telezetts√©geket, √©s ezek hat√°s√°r√≥l √©s k√∂vetkezm√©nyeir√Ķl megb√≠z√≥j√°nak t√°j√©koztat√°st ad.
R√©szt vesz a v√°llalkoz√°s ad√≥k√∂telezetts√©geinek teljes√≠t√©s√©ben, a bevall√°sok elk√©sz√≠t√©s√©ben, az ehhez kapcsol√≥d√≥ sz√°mviteli felt√©telrendszer kialak√≠t√°s√°ban, m√Ľk√∂dtet√©s√©ben, ellen√Ķrzi, elemzi, hasznos√≠tja az abb√≥l nyert inform√°ci√≥kat.
Megb√≠z√≥ja vagy munkaad√≥ja felhatalmaz√°sa alapj√°n a rendszeresen ism√©tl√Ķd√Ķ feladatokhoz √©s √ľgyletekhez kapcsol√≥d√≥ ad√≥k√∂telezetts√©gek √©s jogok √©rv√©nyes√≠t√©s√©ben k√∂zrem√Ľk√∂dik az ad√≥hat√≥s√°gok el√Ķtti elj√°r√°sokban, k√©pviseletet l√°t el, az ad√≥bevall√°sokat ellenjegyzi.
Ismeri, √©s munk√°ja sor√°n alkalmazza a hazai, √©s az Eur√≥pai Uni√≥s tag√°llamokat √©rint√Ķ ad√≥jogot, a nemzetk√∂zi ad√≥z√°s alapvet√Ķ szab√°lyait, √©s mindezek jogi k√∂rnyezet√©t.
T√°j√©koztat√°st ad a k√ľlf√∂ldieket √©rint√Ķ hazai ad√≥z√°si szab√°lyokr√≥l, illetve a k√ľlf√∂ldiek magyarorsz√°gi √©s magyarok k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√°s√°val kapcsolatos ad√≥z√°si k√©rd√©sekr√Ķl.
√Črtelmezi √©s alkalmazza a kett√Ķs ad√≥ztat√°s elker√ľl√©s√©r√Ķl sz√≥l√≥ egyezm√©nyeket, √©s m√°s, a k√ľlf√∂ldi illet√Ķs√©g√Ľ ad√≥z√≥k hazai ad√≥k√∂telezetts√©g√©t √©rint√Ķ szab√°lyokat.
A tan√°csad√≥-, vagy m√°s szervezeten bel√ľl foglalkoztatott ad√≥tan√°csad√≥ a v√°llalkoz√°sn√°l,
illetve az √ľgyf√©ln√©l rendszeresen ism√©tl√Ķd√Ķ feladatokra √©s √ľgyletekre vonatkoz√≥, megalapozott szakmai ismeretei birtok√°ban ell√°tja az ad√≥tan√°csad√≥ munkak√∂r√©hez rendelt feladatokat.
Munk√°j√°nak megszervez√©s√©vel integr√°l√≥dik az √Ķt alkalmaz√≥ v√°llalkoz√°s, illetve ad√≥tan√°csad√≥ szervezet munk√°j√°ba, √©rv√©nyes√≠ti az ir√°nyad√≥ szakmai √©s etikai norm√°kat.
Tev√©kenys√©ge sor√°n sz√≥ban √©s √≠r√°sban eredm√©nyesen kommunik√°l a k√∂rnyezet√©vel, a fel√ľgyelet√©vel megb√≠zott vezet√Ķ ad√≥tan√°csad√≥val, megb√≠z√≥ival, hat√≥s√°gi szakemberekkel √©s m√°s tan√°csad√≥kkal.

A szakk√©pes√≠t√©ssel rendelkezŇĎ k√©pes:

A kapcsol√≥d√≥ szakk√©pes√≠t√©s, r√©sszakk√©pes√≠t√©s, szakk√©pes√≠t√©s r√°√©p√ľl√©s

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

Az ad√≥tan√°csad√≥ k√©pz√©s megkezd√©s√©nek sz√ľks√©ges felt√©telei:

Bemeneti kompetenci√°k:
-

Iskolai elŇĎk√©pzetts√©g:
fels√Ķfok√ļ (egyetemi/f√Ķiskolai) iskolai v√©gzetts√©g

 • Szakmai elŇĎk√©pzetts√©g: -
 • ElŇĎ√≠rt gyakorlat: a) a k√∂zgazdas√°gi fels√Ķoktat√°s alapk√©pz√©si szakjainak k√©pes√≠t√©si k√∂vetelm√©nyeir√Ķl sz√≥l√≥ 4/1996. (I. 18.) Korm. rendelet alapj√°n szerzett v√©gzetts√©gge,l vagy a fels√Ķoktat√°si alap- √©s mesterk√©pz√©sr√Ķl, valamint a szakind√≠t√°s elj√°r√°si rendj√©r√Ķl sz√≥l√≥ 289/2005. (XII. 22.) Korm. rendelet gazdas√°gtudom√°nyok k√©pz√©si ter√ľlethez tartoz√≥ szakokon szerzett v√©gzetts√©ggel, vagy a k√∂zgazdas√°gi fels√Ķoktat√°sban foly√≥ szakir√°ny√ļ tov√°bbk√©pz√©si szakok k√©pes√≠t√©si k√∂vetelm√©nyeir√Ķl sz√≥l√≥ 7/1999. (II. 1.) OM rendelet alapj√°n szerzett v√©gzetts√©ggel, valamint jog√°sz, vagy igazgat√°sszervez√Ķ v√©gzetts√©ggel rendelkez√Ķk eset√©ben legal√°bb egy √©v p√©nz√ľgyi, vagy sz√°mviteli, vagy ad√≥igazgat√°si vagy ad√≥oktat√°si ter√ľleten szerzett (igazolt) gyakorlat. b) az a) pontban fel nem sorolt egyetemi/f√Ķiskolai v√©gzetts√©ggel rendelkez√Ķk eset√©ben legal√°bb k√©t √©v p√©nz√ľgyi, vagy sz√°mviteli, vagy ad√≥igazgat√°si, vagy ad√≥oktat√°si ter√ľleten szerzett (igazolt) gyakorlat.
 • P√°lyaalkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: nem sz√ľks√©gesek
 • Szakmai alkalmass√°gi k√∂vetelm√©nyek: nem sz√ľks√©gesek
 • Eg√©szs√©g√ľgyi alkalmass√°gi vizsg√°lat: nem sz√ľks√©gesek
 • Szintvizsga: 0

Az iskolai rendszerŇĪ k√©pz√©sben az √∂sszef√ľggŇĎ szakmai gyakorlat idŇĎtartama:

Elmélet/gyakorlat aránya:

70%-elmélet
30%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: év
Minimális óraszáma: 1500 óra

Választható képzési formák:

A(z) 61 344 01 azonos√≠t√≥ sz√°m√ļ, Ad√≥tan√°csad√≥ megnevez√©sŇĪ szakk√©pes√≠t√©s szakmai k√∂vetelm√©nymoduljainak list√°ja:

Az adótanácsadó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

A vizsg√°ra jelentkez√Ķnek minden esetben rendelkeznie kell a meghat√°rozott iskolai el√Ķk√©pzetts√©ggel √©s el√Ķ√≠rt gyakorlattal.

Iskolarendszeren k√≠v√ľli szakk√©pz√©sben: a szakmai k√∂vetelm√©nymodulokhoz rendelt modulz√°r√≥ vizsg√°k eredm√©nyes teljes√≠t√©se.

A vizsgára bocsátás feltételeként meghatározott modulzáró vizsgák:
A 61 344 01 0000 00 00 azonos√≠t√≥ sz√°m√ļ, Ad√≥tan√°csad√≥ megnevez√©s√Ľ szakk√©pes√≠t√©shez rendelt modulz√°r√≥ vizsg√°k:
1. modulzáró vizsga: Adótanácsadási feladatok,
2. modulzáró vizsga: Jogi feladatok,
6. modulzáró vizsga: Egyéb adózási feladatok,
7. modulzáró vizsga: Számviteli feladatok.

Az oldalon tal√°lhat√≥ adatok t√°j√©koztat√≥ jellegŇĪek, a szakk√©pes√≠t√©sek hat√°lyos √©s a m√°r hat√°ly√°t vesztett szakmai √©s vizsga k√∂vetelm√©nyeit kiad√≥ rendeletekrŇĎl az al√°bbi hivatalos forr√°sokb√≥l t√°j√©koz√≥dhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu