Gyermek- és ifjúsági felügyelő I. - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Gyermek- és ifjúsági felügyelő I.
- OKJ száma: 54149902
- Szakmacsoport: Oktatás

Feladata: A nevelő-gondozó tevékenységében a pedagógus, gyógypedagógus segítőtársa a bentlakásos és napi bejárásos gyermek- és ifjúságvédelmi egészségügyi és szociális intézményekben. A pedagógussal közösen elvégzett tervező munka alapján önállóan végzi a szabadidő szervezését, a játéktevékenységek, gondozási feladatok, napirendi feladatok, ügyelet, szünidei munka irányítását.


Alapadatok
- OKJ-szám: 54149902
- Szakmacsoport: Oktatás
- Szint: emelt szintű szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Gyermekfelügyelő (3412)
- Felelős minisztérium: OM-ESZCSM-GYISM


Képzési adatok
- Képzési idő: 1 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntően álló (járás közben), kisebb részben ülő testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett szellemi és részben könnyű fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Szabadidős tevékenységek szervezése, a gyerekek felügyelete; csoportos tevékenységek, foglalkozások szervezése, vezetése; éjszakai felügyelet ellátása; a gyerekek fejlődésének figyelemmel kísérése, javaslattétel kivizsgálásra, a terápiás kezelésről való gondoskodás; gyógyászati segédeszközök kezelése; gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok irányítása; oktatástechnikai eszközök működtetése; adminisztrációs teendők ellátása; kapcsolattartás szülőkkel, nevelőszülőkkel, különböző intézményekkel.

Követelmények
Rendelkezzen megfelelő pszichológiai, pedagógiai, gyermek- és ifjúságvédelmi, gyógypedagógiai ismeretekkel; legyen képes ismereteit alkalmazni a fiatal és felnőtt korú fogyatékosok életének segítésében, a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátásában, bentlakásos intézményekben az egészségügyi, szabadidő-szervezési feladatok ellátásában; legyen képes az oktatástechnikai eszközök kezelésére; tartsa be a munkavédelmi, tűzrendészeti és környezetvédelmi előírásokat.