Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Zöldség- és fûszernövény-termelõ
- OKJ száma: 21620708
- Szakmacsoport:
Mezõgazdaság
Feladata: A zongorák hangszercsoportja bármely tagjának (különbözõ mechanikájú zongorák, pianínók és csembalók) hangolása, intonálása, a hangolást közvetlenül gátló hibák kijavítása, a hangolásra vonatkozó egyéni igények szerinti módosítások elvégzése.
Alapadatok
- OKJ-szám: 33529302
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Hangszerkészítõ (7526)
- Felelõs minisztérium: OM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 80%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév elõtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Szakmai gyakorlat: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Zárt munkahelyen, ülve, állva, hajlott testtartásban végzett szellemi munka.
Jellemzõ tevékenységek
Hangolás; új húr felrakása; intonálás; kalapácsfejek puhítása, ill. keményítése; zongorák hibáinak felismerése.
Követelmények
Általános szinten ismerje az összes hangszertípus fejlõdéstörténetét, jellemzõit, felépítését; ismerje a billentyûs húros hangszerek történelmileg meghatározott készítési módozatait; ismerje és legyen képes alkalmazni a zongora- és csembalófélékre vonatkozó akusztikai szabályokat és hangmódosító eljárásokat; ismerje a különbözõ temperatúrafajtákat, hangolási és intonálási lehetõségeket; rendelkezzen vállalkozási, könyvelési alapismeretekkel; rendelkezzen esztétikai, akusztikai alapismeretekkel; legyen képes az általa javítható és nem javítható hibák felismerésére; a hangszer funkcióinak kipróbálására, a hangolással és intonálással közvetlenül kapcsolatos javítások elvégzésére, legyen képes a hangszer behangolására, intonálására.