Víz- és szennyvíztechnológus technikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Víz- és szennyvíztechnológus technikus
- OKJ száma: 52584202
- Szakmacsoport: Környezetvédelem-vízgazdálkodás

Feladata: Vízbeszerzési, víz- és szennyvíztisztítási mûtárgyak kezelése, üzemeltetése. Mechanikai, biológiai, kémiai tisztítási technológiák, iszapkezelõ technológiák üzemeltetése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52584202
- Szakmacsoport: Környezetvédelem-vízgazdálkodás
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Egyéb technikusok (3129)
- Felelõs minisztérium: KvVM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Részben zárt munkahelyen ülve, állva járkálva végzett szellemi tevékenység, részben zárt munkahelyen, szabad ég alatt végzett gépkezelõi és egyéb (pl. szennyvízkezelés) közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
a technológiai berendezések üzemeltetése, ellenõrzése, felülvizsgálata; a mérés- és irányítástechnikai berendezések mûködésének ellenõrzése; karbantartási feladatok; vízminták fizikai, kémiai, biológiai vizsgálata; a vízforgalom, a mennyiségi és minõségi jellemzõk regisztrálása; adatfeldolgozás.

Követelmények
Rendelkezzen a szükséges mûszaki, méréstechnikai és környezetvédelmi elméleti ismeretekkel. Legyen képes a vízminõsítési laboratóriumi feladatok megoldása, az ivóvíz-tisztítási és vizsgálati módszerek, a szennyvíz-tisztítási és vízszállítási mérési módszerek alkalmazására; a mûvek és berendezések üzemeltetésére, ellenõrzésére. Tartsa be a munka-, a tûz- és környezetvédelmi szabályokat és elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu