Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Vendéglátó-üzletvezetõ II.
- OKJ száma: 32782201
- Szakmacsoport:
Vendéglátás-idegenforgalom
Feladata: A vendéglátó egységek irányítása, az üzletpolitika kialakítása, az üzleti és vendégkapcsolatok ápolása.
Alapadatok
- OKJ-szám: 32782201
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Vendéglátó tevékenységet folytató részegység vezetõje (1325)
- Felelõs minisztérium: OM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 500 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnõttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Szakmai elõképzettség: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Döntõen ülõ testhelyzetben, zárt helyiségben végzett szellemi és részben könnyû fizikai munka.
Jellemzõ tevékenységek
Beszerzési, termelési, értékesítési, raktározási tevékenység irányítása, szervezése, ellenõrzése; az adminisztráció megszervezése; kapcsolattartás az üzleti partnerekkel és a vendégekkel; étel- és itallap szerkesztése.
Követelmények
Ismerje a vendéglátás és az adott egység általános és speciális feladatait; az üzleti választék kialakításának, az étel- és itallap szerkesztésének szempontjait; az ételek és italok választékát, elkészítési módját, felszolgálási jellegzetességeit; legyen képes a vendéglátó-ipari munka önálló végzésére; az egyes munkafolyamatok koordinálására és ellenõrzésére; a vendéglátó-ipari egységek irányítására; legyen képes a gazdaságos üzemeltetés érdekében a vállalkozás tevékenységének elemzésére és a szükséges intézkedések meghozatalára; tartsa be a higiénés szabályokat, a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.