Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Szakács
- OKJ száma: 33782602
- Szakmacsoport:
Vendéglátás-idegenforgalom
Feladata: Ételek készítése önállóan.
Alapadatok
- OKJ-szám: 33782602
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Szakács (5124)
- Felelõs minisztérium: OM
Képzési adatok
- Képzési idõ: 3 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%
Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév elõtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A munka jellege
Zárt munkahelyen, álló testhelyzetben végzett, közepesen nehéz fizikai munka.
Jellemzõ tevékenységek
Árubeszerzés; ételek elõkészítése (tisztítás, darabolás stb.); hideg és meleg ételek készítése (sütés, fõzés, párolás, ízesítés stb.); adagolás; tálalás; díszítés; étlap összeállítása; a konyhai munka megszervezése, irányítása; rendezvények konyhai munkájának megtervezése; tálalás.
Követelmények
Rendelkezzen táplálkozástani alapismeretekkel; legyen képes az ételek szakszerû elkészítésére, tálalására, díszítésére, a nyersanyagok beszerzésére és elõkészítésére; legyen képes különbözõ alkalmakra ajánlatok, étrendek összeállítására; legyen képes más nemzetek étkezési szokásainak megfelelõ ételek, ill. vegetáriánus ételek elkészítésére; legyen képes a beosztottak munkájának irányítására, az üzleti adminisztráció elvégzésére; legyen képes idegen nyelven alapszintû kommunikációra, idegen nyelvû receptek megértésére; tartsa be a higiéniai, munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.