Propánbutáncseretelep-kezelõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Propánbutáncseretelep-kezelõ
- OKJ száma: 31789902
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások

Feladata: Propán-bután cseretelep üzemeltetése, gázpalackok kezelése, ellenõrzése, a szerelvényeknél elõforduló hibák elhárítása, gázszolgáltatói feladatok (tájékoztatás, szolgáltatásbiztonság, kereskedelem) és adminisztratív feladatok ellátása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31789902
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Egyéb energetikai gépek és berendezések kezelõi (8229)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 200 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnõttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 20%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Szakmai gyakorlat: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Részben ülõ testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett munka, részben álló testhelyzetben, szabad ég alatt végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
1., 2., 3., 4. és "kategórián felüli" cseretelepek vezetése; a palackok kezelése és ellenõrzése; a pébégázpalackoknál és szerelvényeiknél elõforduló hibák esetén zavarelhárítás; gázszolgáltatói feladatok (tájékoztatás, szolgáltatásbiztonság, kereskedelem stb.) ellátása; adminisztratív feladatok ellátása; raktározási, készletezési tevékenység; rakodási, szállítás-elõkészítési feladatok ellátása; biztonságtechnikai, munkavédelmi és tûzvédelmi tevékenységek; pébégáz-cseretelep üzemeltetésével kapcsolatos ellenõrzési tevékenységek.

Követelmények
Ismerje a pébégáz fizikai kémiai, égési és tüzeléstechnikai tulajdonságait; rendelkezzen raktár-gazdálkodási ismeretekkel; ismerje és tartsa be a pébégáz cseretelepekre vonatkozó általános elõírásokat; ismerje a pébégáz felhasználásának területeit; legyen képes a pébégázpalackok szállítására; ismerje a pébégázpalackok felépítését, szerelvényeit, az elõforduló hibákat és képes legyen azok elhárítására; legyen képes a pébégáz cseretelep vezetésére, a vevõk kiszolgálására; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu