Mozgókép-forgalmazó és -üzemeltetõ II. - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Mozgókép-forgalmazó és -üzemeltetõ II.
- OKJ száma: 52788202
- Szakmacsoport: Mûvészet, közmûvelõdés, kommunikáció

Feladata: Filmek és videokazetták terjesztése; mozifilmeknek, televíziós és videofilmeknek a közönséghez való eljuttatása, vetítése, közvetítése, megtervezése és megszervezése; középfokú szakképzettséggel mozi, videotéka, filmklub, kábeltelevízió vezetése


Alapadatok
- OKJ-szám: 52788202
- Szakmacsoport: Mûvészet, közmûvelõdés, kommunikáció
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Egyéb kulturális foglalkozások (3719)
- Felelõs minisztérium: NKÖM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 390 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnõttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: középiskola utolsó évfolyama
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Részben zárt munkahelyen, ülve, hajlott testtartásban végzett, részben folyamatos ügyintézéssel járó szellemi munka.

Jellemzõ tevékenységek
Középfokú szakképzettséggel: filmek kiválasztása; mozik, videotékák, filmklubok, kábeltelevíziók vezetése; pénzkezelés; ügyviteli munkák; mozik üzemeltetése; videofilmek kölcsönzése. Felsõfokú szakképzettséggel: mozgókép-forgalmazással kapcsolatos döntések hozatala; marketingmunka; reklámtevékenység; elméleti munka; magasabb szintû vezetõi tevékenység végzése.

Követelmények
Rendelkezzen filmesztétikai, filmtörténeti, mozgóképgyártási és -terjesztési alapismeretekkel; legyen képes az egy-egy mozgóképalkotás iránti közönségigény felbecsülésére; ismerje a mozgóképterjesztés elvi-elméleti alapjait; rendelkezzen a munkája elvégzéséhez szükséges gazdasági-vállalkozói és mûszaki-technikai ismeretekkel; legyen képes az irodatechnikai eszközök és a számítógép használatára; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat. A felsõfokú szakképzettséggel rendelkezõ ezenkívül rendelkezzen menedzseri, marketing-, reklám- és közönségkapcsolati ismeretekkel, és legyen képes azok alkalmazására; rendelkezzen pszichológiai, szociológiai, kommunikációelméleti, filmszociológiai, esztétikai, mûfajelméleti ismeretekkel; legyen képes magasabb szintû vezetõi feladatok, ill. kultúrpolitikai feladatok ellátására, valamint hosszabb távú elképzelések, tervek elkészítésére.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu