Mezõgazdasági gépésztechnikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Mezõgazdasági gépésztechnikus
- OKJ száma: 52545202
- Szakmacsoport: Mezõgazdaság

Feladata: Mezõgazdasági erõ- és munkagépek önálló, az agrotechnikai követelményeknek megfelelõ gazdaságos üzemeltetése, szakszerû karbantartása és irányítási feladatok; irányítási feladatok ellátása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52545202
- Szakmacsoport: Mezõgazdaság
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Gépésztechnikus (3117)
- Felelõs minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 3 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 50%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen ülve, hajlott testtartásban (adminisztrációs), zárt munkahelyen és szabad ég alatt végzett irányító és hajlott, térdeplõ, guggoló, álló testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai (karbantartás), szabadban az erõgép vezetõfülkéjéb

Jellemzõ tevékenységek
a növénytermelés és az állattartás gépesített munkafolyamatai; az erõgépek, gépészeti berendezések és munkagépek beállítása, karbantartása, hibaelhárítása, javítása és üzemeltetése, mezõgazdasági áruk közúti szállítása; vállalkozói tevékenység folytatása; irányítási feladatok.

Követelmények
Legyen képes a mezõgazdasági termelés gépesített munkafolyamatainak önálló ellátására (üzemeltetés, karbantartás stb.), a talajmûvelés, vetés, tápanyag-visszapótlási, növényápolási, növényvédelmi és betakarítási mûveletek elvégzésére, az állattartás gépészeti mûveleteinek ellátására alkalmazottként vagy önálló vállalkozás keretében. Rendelkezzen gépészeti, üzemeltetési, fenntartási és javítási ismeretekkel, valamint mezõgazdasági gazdálkodási és vállalkozási ismeretekkel; legyen képes az alkalmazottak vagy beosztottak munkájának koordinálására és irányítására.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu