Mezõgazdasági gépész - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Mezõgazdasági gépész
- OKJ száma: 33628001
- Szakmacsoport: Mezõgazdaság

Feladata: Mezõgazdasági erõ- és munkagépek önálló, az agrotechnikai követelményeknek megfelelõ gazdaságos üzemeltetése és szakszerû karbantartása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 33628001
- Szakmacsoport: Mezõgazdaság
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Mezõgazdasági gépész, gépüzemeltetõ (8293)
- Felelõs minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2,5 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév elõtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen és szabad ég alatt hajlott, térdeplõ, guggoló, álló testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai (karbantartás) és szabadban az erõgép vezetõfülkéjében, vagy az erõgépen ülve végzett könnyû fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
a növénytermelés és az állattartás gépesített munkafolyamatai; az erõgépek, gépészeti berendezések és munkagépek beállítása, karbantartása, hibaelhárítása, javítása és üzemeltetése; vezetõi engedély birtokában mezõgazdasági áruk közúti szállítása.

Követelmények
Legyen képes a mezõgazdasági termelés gépesített munkafolyamatainak önálló ellátására (üzemeltetés, karbantartás stb.), a talajmûvelés, vetés, tápanyag-visszapótlási, növényápolási, növényvédelmi és betakarítási mûveletek elvégzésére, az állattartás gépészeti mûveleteinek ellátására alkalmazottként vagy önálló vállalkozás keretében. Rendelkezzen gépészeti, üzemeltetési, fenntartási és javítási ismeretekkel, valamint mezõgazdasági gazdálkodási és vállalkozási ismeretekkel.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu