Mechatronikai technikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Mechatronikai technikus
- OKJ száma: 52542306
- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika

Feladata: Finommechanikát és elektronikát egyaránt alkalmazó berendezések (pl. CD-k, fénymásolók, robotok, szabályozó és irányítástechnikai berendezések, távközlés-technikai csúcsberendezések) gyártásánál, üzemeltetésénél technikusi munka.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52542306
- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Egyéb technikusok (3129)
- Felelõs minisztérium: IHM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen ülõ, hajlott testhelyzetben, zárt helyiségben végzett szellemi és részben könnyû fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
A gazdasági folyamatok, a felhasználói környezet elemzése; megoldási vázlatok megtervezése; komplex rendszertervek elkészítése; rendszerfejlesztés; adatmodellezés, adatbázis-tervezés, adatbázis-kezelés; a gyakorlati munka koordinálása, irányítása; ütemtervek készítése; szoftverek kiválasztása; rendszerek tesztelése, bevezetése, naprakészen tartása; a szükséges programozási feladatok elvégzése.

Követelmények
Rendelkezzen a magas szintû munkavégzéshez szükséges matematikai, számítástechnikai, hálózati, programozási, szervezési, gazdasági ismeretekkel; ismerje az adatvédelem szabályait és megvalósítási lehetõségeit; ismerje és tudja alkalmazni a korszerû szervezési módszereket; legyen képes alapvetõ felhasználói rendszerek használatára; a gazdasági folyamatok, a felhasználói környezet elemzésére; komplex rendszertervek elkészítésére; rendszerfejlesztésre; az elkészült rendszerek bevezetésére; adatbázis-tervezésre, adatbázis-kezelésre; a gyakorlati munka koordinálására, irányítására; rendelkezzen a számítástechnikai eszközök használatához, a szakirodalom olvasásához szükséges idegennyelv-ismerettel.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu