Háztartásigép-szerelõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Háztartásigép-szerelõ
- OKJ száma: 51522202
- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika

Feladata: Villamos háztartási gépek, készülékek és berendezések - hõsugárzók, fõzõk, sütõk, mosógépek, robotgépek, borotvák, hûtõszekrények, szellõzõk stb. - elektromos és mechanikai szerelése, felújítása, beszabályozása, üzembe helyezése, karbantartása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 51522202
- Szakmacsoport: Elektrotechnika-elektronika
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Villamossági szerelõ (7445)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 1200 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: felnõttképzésben és fogyatékosok számára iskolai rendszerben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: középiskola utolsó évfolyama
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Álló, ülõ, hajlott testtartásban, guggolva, térdepelve, változó helyszíneken, zárt munkahelyen végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Háztartási gépek és készülékek üzembe helyezése; a felmerülõ hiba kijavítása; kapcsolási és összeállítási rajzok olvasása; lakatosmunkák végzése; forrasztás; egyszerûbb alkatrészek elkészítése.

Követelmények
Rendelkezzen elektrotechnikai, rajzolvasási, gépészeti alapismeretekkel; legyen képes a szerelési utasítások értelmezésére; legyen képes a telepítés feltételeinek, ezen belül a gépek és készülékek vízoldali és villamos csatlakozási paramétereinek önálló meghatározására; a telepítés, üzembe helyezés elvégzésére; a gépek és készülékek hibafeltárására; meghibásodások helyszíni vagy szakmûhelyben történõ javítására, a javítás utáni funkcionális és érintésvédelmi vizsgálatokra; tartsa be a munkavédelmi, érintésvédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu