Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedõ
- OKJ száma: 33786201
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

Feladata: Élelmiszerek és vegyi áruk beszerzése és eladása; bolt vezetése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 33786201
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Kereskedõ (5111)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév elõtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, ülve, hajlott testhelyzetben, állva, guggolva végzett közepesen nehéz fizikai, illetve szellemi munka.

Jellemzõ tevékenységek
Vevõk kiszolgálása; áru bemutatása; pénztárkezelés; bolt mûködtetése; adminisztrációs tevékenység; beosztottak munkájának szervezése és felügyelete; áru beszerzése; üzleti tárgyalások; ár megállapítása; reklámtevékenység.

Követelmények
Ismerje a munkájával kapcsolatos jogszabályokat; rendelkezzen gazdálkodási, szervezési, marketing ismeretekkel és legyen képes azok gyakorlati alkalmazására; legyen képes a vevõkkel és az üzleti partnerekkel való kapcsolattartásra, idegen nyelven egyszerû szóbeli kommunikációra; legyen képes számítógépek, számítógép alapú pénztárgéprendszerek használatára; ismerje az élelmiszereket és vegyi árukat, legyen képes megfelelõ csomagolásukra, tárolásukra, mérésükre, a vevõknek történõ bemutatásukra; legyen képes az áruk esztétikus bemutatására, az áru minõségének megóvására; legyen képes a bolt belsõ kialakítására, az árképzésre, a bolti adminisztrációra, a reklamációk intézésére; tartsa be a higiéniai, munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu