Bõrtárgykészítõ - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Bõrtárgykészítõ
- OKJ száma: 21527201
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások

Feladata: Természetes bõrbõl az öltözködést kiegészítõ tárgyainak (pl.övek, táskák, ékszerpótlók, tokok) és egyéb használati tárgyaknak (pl. tükör keret, újságtartó) készítése tervek alapján, kézmûves módszerekkel.


Alapadatok
- OKJ-szám: 21527201
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: alapfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Egyéb bõripari foglalkozások (7339)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: befejezett iskolai végzettség nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Részben álló, hajlott testhelyzetben, részben ülve, zárt munkahelyen végzett könnyû fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
A tárgy lerajzolása, minta szerkesztése a mûszaki rajz szabályai alapján; alap-, szabás- és dolgozóminták elkészítése; szabás, varrás, ragasztás, fûzés, fonás; a bõrtárgyak összeállítása, díszítése, minõségellenõrzése; a bõrtárgyak javítása.

Követelmények
Ismerje a népi bõrmûvesség területeit, tárgyait; a bõrtárgyak elõállításához szükséges alap-, segéd- és kellékanyagokat; legyen képes elképzelt vagy valós tárgyak lerajzolására a látszati rajz szabályai szerint, termékminták szerkesztésére a mûszaki rajz szabályai szerint; kövesse a divat változásait; ismerje az összeállítási technológiákat; legyen képes a termékek szerkezeti egységének, a forma harmóniájának a kialakítására; ismerje a gazdaságos anyagfelhasználás lehetõségeit; legyen képes a szabásminták elkészítésére; rendelkezzen szabástechnikai és varrástechnológiai ismeretekkel; legyen képes a bõrtárgyak elkészítésére, a kivitelezési mód önálló meghatározására; legyen képes a bõrtárgyak önálló javítására; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu