Táncos II. - Klasszikus balett-táncos - 2022 képzés

Táncos II. - Klasszikus balett-táncos képzés adatai

 • Ágazat megnevezése:
 • Szakképesítés azonosító száma: 02154077
 • Szakképesítés megnevezése: Táncos II. - Klasszikus balett-táncos
 • KEOR kód: 0215
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Táncos II. - Klasszikus balett-táncos - 2022 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Táncos II. - Klasszikus balett-táncos képzés munkaterülete:

  A klasszikus balett táncos, olyan egyetemes műveltséggel, magasfokú mozgáskultúrával, tánctechnikai tudással és előadói képességgel rendelkező művész, aki táncegyütteseknél, színházi tánckarokban végzi művészeti tevékenységét, szóló vagy kartáncosi feladatkörben. A táncművészet régi és új alkotásait képes a saját egyéniségével gazdagítva interpretálni a közönség számára.

  A táncos olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, tánctechnikai tudással és előadói képességgel rendelkező szakember, aki kifejezően igényesen valósít meg, ad elő színpadi szóló vagy kartáncosi feladatokat. A klasszikus balett táncos tevékenységét a klasszikus balett, kortárs– modern tánc, a színpadi tánc területén fejti ki és hazai, illetve külföldi környezetben gyakorolja. Balett társulatoknál, modern együtteseknél, táncszínházi társulatoknál, valamint egyéb színházaknál végezheti művészeti tevékenységét, illetve munkát vállalhat az amatőr táncművészeti élet színterein is. A táncos feladatát a munkaadó szakmai vezetőjének irányításával végzi, és/vagy vállalt feladatait a megbízó elvárásai szerint önálló tevékenység keretein belül látja el.

  A szakképesítéssel rendelkező táncos képes: rendezői, koreográfusi instrukciókat értelmezni; megvalósítani - próbarendet, értelmezni - fizikálisan és mentálisan felkészülni a gyakorlatokra, próbákra és előadásokra - gyakorlaton részt venni - próbán részt venni - új darabokat betanulni - régi darabokat felújítani - markírozni (lejáró próbán részt venni) - színpadot bejárni - főpróbán részt venni - az új szakmai törekvéseknek megfelelni - előadásokban részt venni - vendégszerepléseken, tájelőadásokon, turnékon részt venni - mindenütt és mindenkor megfelelő felkészültséggel, ugyanolyan intenzitással táncolni.
  Elvárás a megfelelő tánctechnikai tudás birtoklása, fizikai és lelki állóképesség, színpadi szerepformálási képesség, előadókészség, stílusérzék, muzikalitás, harmonikus mozgáskoordináció, elhivatottság, motiváltság, intenzív munkavégzés, kreativitás, ötletgazdagság, emlékezőképesség (ismeretmegőrzés), önfegyelem, felelőségtudat, együttműködő készség, kommunikáció.

 • Táncos II. - Klasszikus balett-táncos képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: Iskolai előképzettség hiányában, párhuzamos oktatás esetén az általános iskola befejezett 4. évfolyama
 • Szakmai előképzettség: nem szükséges
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
 • Táncos II. - Klasszikus balett-táncos képzés időtartama:

 • Minimális óraszám: 0 óra
 • Maximális óraszám: 0 óra
 • Táncos II. - Klasszikus balett-táncos képzés munkaerő-piaci relevanciája:

  A professzionális táncos olyan szakember, aki a magas szintű szakmai tudásával színházak tánckarában, nemzeti és kiemelt balett- és táncegyüttesekben, vagy független együttesekben képes munkát vállalni, és a magas színvonalú produkciók létrehozásában aktívan részt venni.

  A táncművészet elsősorban az egyetemes kultúra hagyományainak megőrzését szolgálja, amihez a képzett táncos a művészeti tevékenységével hozzájárul.
  A tánc a nagyközönség igényeinek megfelelően a kulturális, szórakoztatási és szabadidős tevékenységek ágazatába tartozik, melynek értelmében a táncos tevékenysége nem csak az értékmegőrzés szempontjából fontos, de a közösségben, társadalomban vállalt szerepe is meghatározó.

  A táncoktatásban nevelkedett ember egy komplex oktatásban vesz részt, amely az egyetemes tudást és a művészetekben való eligazodást együttesen biztosítja. A tánctanulás olyan kompetenciákat ad, amelyek az élet többi területein is sikeres tevékenységek eléréséhez vezetnek. Magas szintű fizikai képességeket, a külvilágra és a közösségre való érzékeny figyelmet, magas fokú munkabírást, állandó önkontrollt, valamint a rugalmas, nyitott munkához való hozzáállást biztosít. Az egész életen át tartó tanulás a magas szakmai szint elérésének velejárója, valamint a professzionális táncos sikeres karrier elérésének feltétele.

  A táncos szakmában gyakran a pedagógiai, segítő, vagy gyógyító területeken lévő továbbtanulás jellemző. A társadalomban vállalt szerep ilyen értelemben további értékeket teremt. Helyi, országos és nemzetközi szinten a színházakban, kulturális intézményekben, oktatási intézményekben, illetve a szórakoztató iparban is értéknövelő tevékenységeket végez a táncos szakmát magas szinten művelő munkavállaló. A szaktudása, a magas szinten fejlett kommunikációs képessége (a metakommunikáció és kommunikáció együttes kombinációja) a kulturális intézményekben való szervezői, rendezői, tanácsadói tevékenységekben is alkalmassá teszi a munkavállalásra.

 • Táncos II. - Klasszikus balett-táncos képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem

K Kapcsolódó szakmák


  Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
  www.magyarorszag.hu
  www.nive.hu