Kaszkadőrszakértő - 2022 képzés

Kaszkadőrszakértő képzés adatai

 • Ágazat megnevezése:
 • Szakképesítés azonosító száma: 02154089
 • Szakképesítés megnevezése: Kaszkadőrszakértő
 • KEOR kód: 0215
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kaszkadőrszakértő - 2022 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Kaszkadőrszakértő képzés munkaterülete:

  A kaszkadőrszakértő egy produkcióban (film és reklám forgatásokon, tv felvételeken, színházi- , show és más élő műsorokban és minden, kaszkadőrjelenlétet igénylő helyzetben) a valóságos, veszélyes helyzeteket élethűen és biztonságosan megtervező, koordináló és kiviteleztető, bizonyos esetekben megrendező (akció rendező) szakember. A kaszkadőrszakértő meghatározza, hogy mi számít veszélyes, illetve az átlagostól eltérő veszélyességű feladatnak. Eldönti, hogy a produkciós cég (megrendelő) igényei kivitelezhetőek-e biztonságosan. Felméri a veszélyesség fokát és eldönti, hogy az adott produkcióban a szereplő(k) kivitelezheti(k)-e a feladatot biztonságosan, vagy helyettük az adott munkának megfelelő, kaszkadőrszakértő által választott gyalogos, lovas, autós, motoros képesítő vizsgával rendelkező kaszkadőr(ök), vagy szükséges esetben szakági sportoló/k végezhetik, a kaszkadőrszakértő utasításait betartva. Meghatározza milyen kaszkadőr eszközök szükségesek a feladat kivitelezéséhez. A produkciós cég és a rendező igényeit szem előtt tartva akciótervet készít, betanítja, és biztonságosan kivitelezteti az adott, az átlagostól eltérő veszélyességű jelenetet. Felel a produkcióban az általa biztonságosnak vélt, szereplőkkel begyakorolt feladatok, illetve a kaszkadőrök által kivitelezett, az átlagostól eltérő veszélyességű feladatok mindenki számára biztonságos kivitelezéséért. A kaszkadőrszakértő irányítása alá tartozik az alábbi feladatok biztonságos megtervezése és kiviteleztetése: emberreptetés, ember kibiztosítás magasban, az ún. „rigger“ feladatok, koreografált verekedések, fegyverhasználat, vívások, talajon gurulások-esések, magasból esések, autóval-motorrallóval embergázolások, emberégés, balesetek szimulálása ember általi üveg-, tükör-, fal-, be és áttörések. Három alapjármódban lovaglás, díjlovas, díjugrató, military pályákon illetve kiemelten veszélyes (havas, jeges, márvány, beton, macskakő, sziklás, iszapos, lápos ) járófelületeken szakszerű lovaglás, trükklovas elemek felhasználása szőrén és nyeregben, csata jelenetek, ütközetek, lovasrohamok végrehajtása, lövő, szuró, vágófegyver használata lóháton, lovas esések, lófektetések, buktatásokat alkalmazó koreográfiák végrehajtása, lovas balesetek szimulálása. Az összes motorhoz kapcsolódó feladat, ugratások, farolások, esések, karambolok, egykerekezések első és hátsó keréken, motoros balesetek szimulálása. A speciális gépjármű vezetés technikai feladatok, “precision, stunt vagy special driver“ feladatok, borulások, ugratások, farolások, első-hátsó kerekes csúsztatások, üldőzések, karambolok, autós balesetek szimulálása.

 • Kaszkadőrszakértő képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: középfokú végzettség
 • Szakmai előképzettség: szükséges
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: szükséges (egyéb feltételek pontnál)
 • Kaszkadőrszakértő képzés időtartama:

  Szakmai előképzettség:

  OKJ 3221201 vagy 02154085 Kaszkadőr (Gyalogos kaszkadőr) és

  OKJ 3221201 vagy 02154088 Kaszkadőr (Lovas kaszkadőr) és

  OKJ 3221201 vagy 02154087 Kaszkadőr (Autós kaszkadőr) és

  OKJ 3221201 vagy 02154086 Kaszkadőr (Motoros kaszkadőr)

  Szakmai gyakorlat legalább 3 szakterületből – amelynek kötelezően tartalmaznia kell az OKJ 3221201 vagy 02154085 Kaszkadőr (gyalogos kaszkadőr) és az OKJ 3221201 vagy 02154088 Kaszkadőr (lovas kaszkadőr) szakterületet. Szakmai gyakorlatként a szakképesítések megszerzése óta megszakítás nélküli aktív 15 éves kaszkadőr múlt igazolása szükséges. A szakmai gyakorlatot három, minimum 15 éves szakmai képesítő vizsgával rendelkező kaszkadőrszakértő és két, minimum 15 éves szakmai múlttal rendelkező producer igazolja szakterületenként egyenként.

 • Minimális óraszám: 600 óra
 • Maximális óraszám: 900 óra
 • Kaszkadőrszakértő képzés munkaerő-piaci relevanciája:

  A Kaszkadőrszakértő szakképesítés szükségét egy produkció (film és reklám forgatások és tv felvételek, színházi-, show és más élő műsorok és minden kaszkadőrjelenlétet igénylő helyzet) látványosabbá tétele indokolja. A Kaszkadőrszakértő szakmai felkészültségével és gyakorlati ismerete alapján teljes felelőssége tudatában képes értelmezni a produkciós cég igényeit, biztonságosan és balesetmentesen megtervezni és kiviteleztetni a veszélyes jeleneteket. Képes felmérni egy helyszín adottságait és meghatározni biztonságosságát a kaszkadőrfeladatokhoz. Képes eldönteni a szükséges eszközhasználatot, hogy az adott produkcióban a szereplő(k) kivitelezheti(k)-e a feladatot biztonságosan, vagy helyette, az adott munkának megfelelő, általa választott szakmai képesítő vizsgával rendelkező kaszkadőr(ök) (gyalogos, lovas, autós, motoros), vagy szükséges esetben szakági sportoló(k) végezheti(k) el az átlagostól eltérő veszélyességű, látványos jelenetet.

  A Kaszkadőrszakértő szakképesítés felnőttképzésben történő oktatása szükségszerűvé és keresetté vált, mivel a sikeres vizsga és az azt megelőző gyakorlati idő garancia egy kaszkadőrszakértő sokoldalú szakmai tudására, mely egy veszélyes feladat biztonságos kivitelezése esetén alapfontosságú. Egy hazai, vagy nemzetközi produkció biztonságossága érdekében alapfeltétel a szakképesítés.

 • Kaszkadőrszakértő képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Igen

K Kapcsolódó szakmák


  Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
  www.magyarorszag.hu
  www.nive.hu