Vegyész technikus - 2021 képzés

Vegyész technikus képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Vegyipar ágazat
  • Szakma szakmairányai: Általános laboráns,
    Termelési folyamatirányító
  • Szakma megnevezése: Vegyész technikus
  • Szakma azonosító száma: 5 0711 24 08
  • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
  • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma

  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: 70 óra
  • Érettségire épülő oktatásban: 80 óra
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Vegyész technikus - 2021 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Vegyész technikus képzés munkaterülete

  • Előkészíti a vizsgálatokhoz, méréshez szükséges vegyszereket, anyagokat és eszközöket, az eszközök tisztítását szakszerűen végzi. Egyszerű laboratóriumi és tanműhelyi eszközöket használ, berendezéseket üzemeltet. Alapvető laboratóriumi műveleteket (ülepítés, szűrés, desztilláció, adszorpció, kristályosítás) leírás alapján végrehajt. A tömeggel, térfogattal, hőmérséklettel, sűrűséggel, viszkozitással, nedvességtartalommal kapcsolatos méréseket, alapvető számításokat és mértékegység átváltásokat végez. Műszaki ábrákat értelmez, vegyipari mérésekhez és szerelésekhez eszközöket kiválaszt, egyszerű ipari szerelvényeket (csap, szelep, tolózár) kezel, képes az önellenőrzésre. Munkája során a vegyiparra vonatkozó minőségbiztosítási, higiénés, munka-, tűz-, környezetvédelmi és biztonságtechnikai szabályokat alkalmazza. Megfigyeléseit, eredményeit értelmezi, digitális ismereteit felhasználva azokat jegyzőkönyvben dokumentálja.

  • Szakmairány: Általános laboráns

    Az általános laboráns vegyipari üzemi-, minőségellenőrző, minőségbiztosító és kutató laboratóriumokban előírások, szabványok szerint, magasabb képzettségű munkatárs szakmai irányítása és felügyelete mellett, önállóan végzi munkáját.Kémiai és fizikai vizsgálatokat, klasszikus mennyiségi és minőségi analitikai és műszeres elemzéseket készít elő, végez és dokumentál. Közreműködik utasítások, előírások alapján laboratóriumi műveletek, kísérletek önálló végrehajtásában, ellenőrzésében, vegyi anyagok előállításában; szerves és szervetlen preparatív laboratóriumi vagy félüzemi munkát végez. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, a mintákat előkészíti a vizsgálatokhoz. Kezeli a vegyszereket, és előkészíti a vizsgálatokhoz a szükséges anyagokat, eszközöket és műszereket. Elvégzi és kiértékeli a laboratóriumi szabványok szerinti vizsgálatokat, az eredményeket dokumentálja. Gondoskodik a laboratórium általános rendjéről. Munkáját munkavédelmi és környezetvédelmi előírások szerint végzi.

  • Szakmairány: Termelési folyamatirányító

    A termelési folyamatirányító önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz nagyüzemi vegyi folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében.Munkája során részt vesz a folyamatosan vagy szakaszosan működő vegyipari technológiák üzemeltetésében, a működés közben esetlegesen fellépő hibákat felismeri, és a hibaforrás elhárításával kapcsolatos biztonsági intézkedéseket és beavatkozásokat megteszi. Folyamatosan figyeli, ellenőrzi és biztosítja a technológiák működési paramétereit, a technológiákban előforduló anyagáramok előírt specifikációnak megfelelő minőségét. Ellenőrzi a berendezések, tárolók tisztaságát és a helyiségek gyártásra megfelelő állapotát, részt vesz a karbantartási munkákban. Üzemi minőségellenőrzési vizsgálatokat végez.Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.

  • Vegyész technikus képzés legjellemzőbb FEOR szám
    Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai

  • Vegyész technikus képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség:
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
  • A szakmairányhoz rendelt legjellemzőbb FEOR szám

  • Szakmairány: Általános laboráns

    Szakmairány megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Általános laboráns

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    3115

    Anyagvizsgáló, minősített

    laboráns

    Drog- és toxikológiai

    laboratóriumi technikus

    Gyógyszeripari

    (finomvegyipari)

    laboráns

     

    Gyógyszeripari

    laboratóriumi

    technikus

     

    Gyógyszervizsgáló laboráns

    Gyógyszervizsgáló technikus

    Laborasszisztens, vegyészet

    Vegyészeti laboráns

    Vegyésztechnikus

    Vegyipari méréstechnológus

     

    3134

    Környezetvédelmiésvízminőségi

    laboráns

    Vízminőség-vizsgáló laboráns

  • Szakmairány: Termelési folyamatirányító

    Szakmairány megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Termelési folyamatirányító

     

     

     

    3115

    Vegyésztechnikus

    Vegyészmérnök asszisztens

    Gyógyszeripari technikus

    Gyógyszervizsgáló technikus

    Kőolajipari technikus

     

    3153

    Finomvegyipari

    géprendszer-

    üzemeltető

     

    Folyamatoperátor, vegyipar

     

     

    3132

    Vegyi-,  műanyag-  és  gumiipari

    anyagkezelő,                alapanyag-

    előkészítő

    Vegyianyaggyártó

    3133

    Gyógyszeralapanyag-gyártó

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu