Falusi vendéglátó - 2021 képzés

Falusi vendéglátó képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás ágazat
  • Szakképesítés azonosító száma: 10133006
  • Szakképesítés megnevezése: Falusi vendéglátó
  • KEOR kód: 1013
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Falusi vendéglátó - 2021 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Falusi vendéglátó képzés munkaterülete:

    A falusi vendéglátó feladatai szerteágazóak, üzleti döntéseket hoz, partnerekkel, vendégekkel, munkatársakkal együttműködik. Biztosítja a vendéglátóhely operatív működését.

    Tudatos szakemberként tervezi meg munkáját, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ. Fogadja és kezeli a megrendeléseket, visszaigazol, tájékoztat, fizetési módokra javaslatot tesz, amelyek sokfélék lehetnek, készpénz, SZÉP kártyák, átutalás, online fizetés is.

    A falusi vendéglátó a saját gazdaságában élelmiszer előállító kistermelői tevékenységet végezhet.

    A falusi vendéglátóhelyen saját illetve a helyi termékekből is álló vendéglátást folytathat. A vendégek részére programokat ajánl, igény szerint szervez, marketing tevékenységet végez, valamint a vendéglátóhellyel kapcsolatos gazdálkodási és pénzügyi feladatokat is kézben tartja.

    Ellátja a vendéglátóhely karbantartási feladatait, ügyel a környezetre, és a logisztikai feladatokat is megoldja, biztosítja a takarítási folyamatokat.

    Szakszerűen üzemelteti a munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket, szerszámokat.

    Betartja a munka és balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat. Tervezi és szervezi a munkatársak munkáját, értékeli, és motiválja dolgozóit.

    Kapcsolatot tart más szolgáltatókkal, valamint az értékesítésbe bekapcsolódó utazásszervezőkkel. A vendéglátóhellyel kapcsolatos adminisztrációs tevékenységeket precízen, folyamatosan elvégzi.

  • Falusi vendéglátó képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • Falusi vendéglátó képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 800 óra
  • Maximális óraszám: 1000 óra
  • Falusi vendéglátó képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    A képzés célja, hogy a képzésben résztvevő képessé váljon a turizmus-vendéglátás területén belül a falusi vendéglátó tevékenység végzésére. A képzésre nagy szükség van, hiszen jelenleg is több ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely működik. A vidékfejlesztés egyik fontos pillére a turizmus, amely nem létezhet a hagyományos falusi vendéglátás bemutatására is alkalmas szolgáltatás nélkül. A gasztronómia, a folklór, az épített és a természeti örökségünk megóvása terén is sokat tehetnek az ilyen tevékenységet végzők. Egyre többen vannak olyanok, akik pályázatok megnyerésével, megfelelő végzettség megszerzésével egyre inkább képesek minőségi falusi vendéglátást biztosítani az érdeklődőknek. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a vendéglátók színvonalas képzése. A szakmai képzés megszerzésének lehetőségének biztosításával a vidéki fiatalok helyben maradásához is hozzájárulunk, hiszen megélhetést, de legalábbis kiegészítő jövedelem megszerzésével ott találhatják meg életük célját, ahol eddig is éltek.

  • Falusi vendéglátó képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Falusi vendéglátó képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: A vendéglátás alapjai, alapvető számítási, ügyviteli feladatok.

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    Az írásbeli feladatban a vizsgázó a falusi vendéglátás szakszerű műveléséhez szükséges ismereteiről ad számot. Komplexitásában érti és használja a szakterülethez társuló vendéglátóiparban, gazdálkodásban használt fogalomrendszert, a vállalkozás működtetésével kapcsolatos nyilvántartásokat, nyomtatványokat. Elméleti szinten is ismeri a saját gazdaságában megtermelt és a partnerektől beszerzett termékek felhasználásának szabályait, a kistermelői körülmények között leggyakrabban termelt termékek előállításának, feldolgozásához és értékesítéséhez kapcsolódó feladatokat. A készletezés, készletgazdálkodás fontosságát megérti, alapvető számításokat összefüggéseiben érti. Vállalkozással kapcsolatos nyilvántartásokat rendeltetésszerűen, biztonságosan kezeli, üzemelteti a megfelelő gépeket berendezéseket. A kéziszerszámok, használatát – a munkabiztonsági és higiéniai előírások betartásával – készség szinten elsajátítja. Ismeri a programszervezés lépéseit, a piacbefolyásolás és piacmegismerés jellemzőit. Meg tudja nevezni a falusi vendéglátás speciális elvárásait, szolgáltatásait.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 30%

    A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

    Témakörök válasz módja Válasz értéke %-ban

    1. Kistermelői alapismeretek (válasz módja: feleletalkotás, feleletválasztás) 15%
    2. Falusi vendéglátó vállalkozás működése (válasz módja: feleletalkotás, feleletválasztás) 30%
    3. Árubeszerzés, áruforgalom számítások (válasz módja: feleletalkotás, feleletválasztás) 10%
    4. Termelés és értékesítés a falusi vendéglátásban. (válasz módja: feleletalkotás, feleletválasztás) 30%
    5. Marketing ismeretek (válasz módja: feleletalkotás, feleletválasztás) 10%
    6. Nyomtatvány kitöltés (válasz módja: táblázatkezelés, szövegszerkesztés,) 5%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51 %-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: A falusi vendéglátó gyakorlati feladata

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    A) Vizsgarész:

    Szakmai beszélgetés: Létesítsen a vendégekkel a különböző kommunikációs csatornákon kapcsolatot, tájékoztassa az 5 fős csoportot a vendéglátóhelyről, ismertesse meg őket a hely adottságaival. A vizsgaszervező által megadott csoportösszetétel (év, nem, csoporttagok közös jellemzői) szerinti csoport számára egy adott tájegységre jellemző, a vendéglátásról és turizmusról szóló információkat adjon át a csoport számára. A vizsgázó a csoportnak bemutatja vendéglátóhely szűkebb környezetét, tájékoztat a regionális programokról, helyi attrakciókról. A vizsgaszervező által biztosított anyagokból, prospektusokból felkészülve adjon érdekes, figyelemfelkeltő beszámolót a látványosságokból, érdekességekből.
    A szóbeli beszélgetés Időtartama: maximum 20 perc

    B) Vizsgarész: Gasztronómiai tevékenység

    Készítsen a vizsgázó által megtervezett és különböző ételkészítési technológiákkal elkészített a megadott létszámnak megfelelően az „A” vizsgarészben megbeszélt, tájegységre jellemző gasztronómiai élménycsomagot, amely tartalmazzon levest, főételt, befejező fogásként idénygyümölcsökből álló rétest, vagy gyümölcstálat. Ajánljon hozzá helyi termelőktől származó italokat (szódavíz, bor, szörpök). Terítse meg az asztalt 3 főre, az elkészített ételeket szolgálja fel, szolgálja ki a vendégeket, majd mosogasson el! Ügyeljen a környezettudatosságra és a személyi higiéniára!

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 210 perc, (120 perc ételkészítés, 90 perc kiszolgálás).

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 70%

    A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

    A.) Vizsgafeladat:

    1. Kommunikáció színvonala (válasz módja: feleletalkotás) 40%
    2. Turisztikai ismeretek (válasz módja: feleletalkotás) 20%
    3. Helyismeret (válasz módja: feleletalkotás) 40%

    B.) Vizsgafeladat: A vizsgarész értékelésére vonatkozó % Szempont Válasz módja Válasz értéke

    1. Alapanyagok előkészítése (gyakorlat) 10%
    2. Ételek főzése (gyakorlat) 50%
    3. Asztal terítése, étel felszolgálása (gyakorlat) 30%
    4. Rendrakás, mosogatás (gyakorlat) 10%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51 %-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu