Cukrászsegéd - 2021 képzés

Általános adatok

  • Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás ágazat
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Cukrászsegéd
  • Szakma azonosító száma:
  • Szakma EKK szerinti szintje: 3
  • Szakma MKK szerinti szintje szerinti szintje: 3
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma
  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: -
  • Érettségire épülő oktatásban: -
  • A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
  • Cukrászsegéd felügyelet mellett képes a cukrász munkáját segíteni. Előzetesen megmutatott és begyakorolt   munkaműveleti   feladatokat   végez,   a  cukrászeszközöket   ismeri,   alkalmazni   tudja. Munkáját egyszerű szerszámok vagy berendezések használatával végzi.Felügyelettel gépek kezelését végzi. Cukrászati anyagok, eszközök mozgatásában segédkezik.

    Megismeri, megkülönbözteti az alapvető alapanyagokat, ismeri a tárolási követelményeiket. Irányítással előkészítő műveletekben segít, gyümölcsöt válogat, tisztít és darabol.

    Receptek szerint, utasítás mellett mérési műveleteket végez.

    Segít a tészta feldolgozási műveletekben, adagol, szúr, nyújt és tésztát formáz.

    Sütési  műveleteket  végez,  ismeri  a  munkavégzéshez  szükséges  munkavédelmi,  balesetvédelmi előírásokat.

    Képes    egyszerű    díszítő    műveleteket    elvégezni,    díszítő    elemeket    ráhelyezni,    kekszeket, teasüteményeket bevonó anyagba mártani, szóró anyagba forgatni.

  • A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
    Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai
  • Részszakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Cukrászsegéd

    9225

    Kézi csomagoló

    Cukrászsegéd

    9224

    Pultfeltöltő, árufeltöltő

    Cukrászsegéd

    9236

    Konyhai kisegítő, konyhalány

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu