Cukrászsegéd - 2021 képzés
Általános adatok
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás ágazat
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Cukrászsegéd
- Szakma azonosító száma:
- Szakma EKK szerinti szintje: 3
- Szakma MKK szerinti szintje szerinti szintje: 3
- Kapcsolódó részszakmák:
- Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: -
- A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
-
A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai -
Részszakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Cukrászsegéd
9225
Kézi csomagoló
Cukrászsegéd
9224
Pultfeltöltő, árufeltöltő
Cukrászsegéd
9236
Konyhai kisegítő, konyhalány
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Cukrászsegéd felügyelet mellett képes a cukrász munkáját segíteni. Előzetesen megmutatott és begyakorolt munkaműveleti feladatokat végez, a cukrászeszközöket ismeri, alkalmazni tudja. Munkáját egyszerű szerszámok vagy berendezések használatával végzi.Felügyelettel gépek kezelését végzi. Cukrászati anyagok, eszközök mozgatásában segédkezik.
Megismeri, megkülönbözteti az alapvető alapanyagokat, ismeri a tárolási követelményeiket. Irányítással előkészítő műveletekben segít, gyümölcsöt válogat, tisztít és darabol.
Receptek szerint, utasítás mellett mérési műveleteket végez.
Segít a tészta feldolgozási műveletekben, adagol, szúr, nyújt és tésztát formáz.
Sütési műveleteket végez, ismeri a munkavégzéshez szükséges munkavédelmi, balesetvédelmi előírásokat.
Képes egyszerű díszítő műveleteket elvégezni, díszítő elemeket ráhelyezni, kekszeket, teasüteményeket bevonó anyagba mártani, szóró anyagba forgatni.