Kutyakozmetikus - 2021 képzés

Kutyakozmetikus képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
 • Szakképesítés azonosító száma: 108844004
 • Szakképesítés megnevezése: Kutyakozmetikus
 • KEOR kód: 1088
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kutyakozmetikus - 2021 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Kutyakozmetikus képzés munkaterülete:

  A kutyakozmetikus feladata az Európában leggyakrabban előforduló kutyafajták ismerete alapján az állat szakszerű kozmetikai és egyéb ápolási teendőinek ellátása, illetve a tevékenységhez kapcsolódó szakmai tanácsadás, valamint a vállalkozás megteremtése és működtetése.

  A kutyakozmetikus képes felismerni az Európában leggyakrabban előforduló kutyafajtákat és azokat a fajtaleírásuknak és szőrtípusuknak megfelelő, szakszerű kozmetikai ellátásban részesíteni, egyéb ápolási feladatokat elvégezni, otthoni kozmetikai ápoláshoz szaktanácsot adni. Munkája során szoros kapcsolatot tart az állattartóval, törekszik az ügyféllel való hatékony kommunikációra.

  Feladatát az állatvédelmi szempontokat folyamatosan szem előtt tartva látja el. Képes elvégezni a kozmetikai ellátás során az állatok balesetmentes, szakszerű rögzítését, figyelemmel kíséri a rábízott állatok egészségi állapotát, életjelenségeit, viselkedését. Szükség esetén gondoskodik az állatok szakszerű, higiénikus elhelyezéséről. Ismeri a kutyák anatómiáját, gyakoribb betegségeit, ezen alapismeretek birtokában képes megkülönböztetni az egészséges és beteg állatot. Indokolt esetben állatorvosi konzultációt javasol. Tisztában van az állatorvosi tevékenység fogalmával legalapvetőbb, a kutyakozmetikai ellátás szempontjából legfontosabb jogszabályi vonatkozásaival, a jogosulatlan tevékenység elkerülése érdekében.
  Munkájával összefüggésben felmerülő adminisztrációs feladatok elvégzéséhez felhasználói szintű számítógépes ismeretekkel rendelkezik. A szolgáltatáshoz kapcsolódó vállalkozási ismeretek elsajátítása révén megteremti és működteti a vállalkozását, és biztosítja a kutyakozmetikai szalon működtetéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek meglétét. Munkája során betartja az állatvédelmi-, a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.
  Folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi a szakmai újdonságokat, törekszik a hazai szakmai anyagok és a nemzetközi trendek megismerésére.

Kutyakozmetikus képzés indul:

Képző
intézmény
Meghirdetett
időpont
Képzési
díj
 
 
2021-05-14
péntek
14:00 - 20:30
 • Kutyakozmetikus képzés megkezdésének feltételei:
 • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
 • Szakmai előképzettség: nem szükséges
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
 • Kutyakozmetikus képzés időtartama:
 • Minimális óraszám: 320 óra
 • Maximális óraszám: 400 óra
 • Kutyakozmetikus képzés munkaerő-piaci relevanciája:

  A hazai állategészségügyi és állatjóléti szabályozás megköveteli az állat jólétéért és egészségvédelméért felelős állattartói hozzáállást a kedvtelésből tartott állatok esetében is. A jogszabályok lefektetik, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, mely magában foglalja az állat fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelelő életkörülmények biztosítását, tartási, takarmányozási igényeinek kielégítését, ezen belül pedig az állatok tisztán tartását és gondozását is.

  A jogszabályi kötelezettség megléte mellett az a gazdasági tényező is jelentős szempontnak minősül, mely szerint a tartott állatok számával megnő az igény a kapcsolódó szolgáltatásokra is.

  A kedvtelésből tartott állatok, így a kutyák tartása rendkívül népszerű, sokan családtagként tekintenek állataikra. A Magyarországon tartott kisállatok száma évről évre nő, egyes becslések szerint jelenleg 3 millió kutyát tartanak. Független felmérés szerint hazánkban az emberek 36 százaléka lakik olyan háztartásban, amelyben van kutya. A kutyás háztartás lényegesen gyakoribb a községekben, mint a városokban. Budapesten a legkisebb a kutyás háztartások aránya. A válaszadók jelentős része nem zárta ki, hogy lesz (újabb) kutyája.

  A felelős állattartás igényének növekedésével az állattartásra épülő vállalkozásokra, így a hazai kutyakozmetikusokra is egyre nagyobb igény fog mutatkozni a jövőben. A kutyakozmetikus ugyanis tevékenyen hozzájárulhat az egyedek egészségének és jólétének védelméhez, megőrzéséhez azok szakszerű ápolása és az állatok otthoni gondozására vonatkozó tanácsadási tevékenysége révén.

 • Kutyakozmetikus képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu