Molnár - 2021 képzés

Molnár képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszergyártás
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214002
  • Szakképesítés megnevezése: Molnár
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Molnár - 2021 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Molnár képzés munkaterülete:

    Ismeri és működteti a malomban az őrlésre történő előkészítés {halmaztisztítás, felülettisztítás, kondicionálás (nedvesítés, pihentetés)} gépeit, berendezéseit. Az őrlésre előkészített gabonát átadja az őrlőüzemrésznek. Működteti az őrlőberendezéseket, hengerszékeket, ismeri az aprítás folyamatát, elméleti hátterét. A keletkező őrlemények szétszitálását elvégzi több frakcióra történő bontással. Képes különböző szitakereteket összekapcsolni. Ismeri a malmi folyamatábrák jelképeit, a teljes malmi technológia folyamatát, átlátja a gabona átvételétől, az őrlésre történő előkészítésen, őrlésen, szitáláson, daratisztításon át egészen a késztermékig. Képes a malomban található gépek, berendezések elindítására, leállítására, szabályozására megfelelő technológia sorrendben történő összekapcsolására. Használja a gépekhez, eszközökhöz rendelt szoftvereket, elvégzi a számítógépes adminisztrációt. Betartja a különböző higiéniai, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, környezeti előírásokat. Képes csapatmunkában dolgozni.

  • Molnár képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • Molnár képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 520 óra
  • Maximális óraszám: 600 óra
  • Molnár képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    Az őrlő malmászat során előállított lisztek, darák alapvető élelmiszerek. A belőlük készült termékeket a magyar társadalom minden nap fogyasztja. Ezek folyamatos, magas minőségben történő gyártásához nélkülözhetetlenek a megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek. Ezen szakmailag hozzáértő emberek száma az utóbbi időszakban megfogyatkozott, miközben a jó minőségű liszt iránti igény nőtt, mint a fogyasztók, mint a nagy mennyiségben liszt felhasználó iparágak esetében. A sütőipar, a száraztészta gyártás, a lisztalapú édesipari termékek gyártói igénylik a jó minőségű, speciális liszteket. Ezen lisztek esetében a legfontosabb a kiegyenlített (mindig állandó, magas) minőség, melyet csak a megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező személy tud biztosítani.

  • Molnár képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Molnár képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: Malomipari ismeretek

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    Legalább 20 feladat, amelyben rövid kifejtős feladatok, feleletválasztásos feladatok, alapvető szakmai számolási feladatok szerepelnek. A feladatok témakörei:

    1. a gabona átvétele és tárolása, 10%
    2. a halmaztisztiás műveletei 10%
    3. az őrlés előkészítése 10%
    4. őrlés és osztályozás műveletei, jellemzői 40%
    5. lisztek keverése, tárolása, csomagolása 10%
    6. szakmai számítási műveletek 10% 
    7. minőségellenőrzési feladatok 10%

    A feladatok vonatkozzanak a gépekre, eszközökre is.

    Számolási feladat (6.): a malmi technológiához tartozó technológiai számítások vagy gépek, vagy berendezések kapacitásának számítása.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40%

    A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai

    1. a gabona átvétele és tárolása, 10%
    2. a halmaztisztiás műveletei 10%
    3. az őrlés előkészítése 10%
    4. őrlés és osztályozás műveletei, jellemzői 40%
    5. lisztek keverése, tárolása, csomagolása 10%
    6. szakmai számítási műveletek 10% 
    7. minőségellenőrzési feladatok 10%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: A malom előkészítési folyamatábrájának vázlatos szintű elkészítése.

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    1. Vizsgarész: Előkészítési folyamatábra egyszerű, sematikus, ceruzás rajz elkészítése. Az elkészített rajz szóban való ismertetése.

    2. Vizsgarész: Gyakorlati munkavégzés: a feladat során a vizsgázónak a technológia során alkalmazott gép vagy összeszerelését, vagy beállítását kell bemutatnia. Ennek során szóban ismerteti a gép vagy berendezés feladatát, részeit, a technológiában betöltött szerepét, szabályozási lehetőségeit és a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc (1. vizsgarész: 60 perc 2. vizsgarész: 120 perc)

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%

    A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

    1. vizsgarész: A gépek, eszközök megfelelő sorrendjének, ábráinak, rajzainak értékelése, minimum 40% elérése.

    2. vizsgarész: A gyakorlati munkavégzés feladatainak kivitelezése, a feladatok minimum 40% elérése. A szóbeli beszélgetés súlya a vizsgarészen belül 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


    Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
    www.magyarorszag.hu
    www.nive.hu