Reumatológiai szakápoló - 2022 képzés

Reumatológiai szakápoló képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Egészségügyi ágazat
 • Szakképesítés azonosító száma: 09135009
 • Szakképesítés megnevezése: Reumatológiai szakápoló
 • KEOR kód: 0913 Ápolás és szülésznőképzés
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 5
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Reumatológiai szakápoló - 2022 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Reumatológiai szakápoló képzés munkaterülete:

  A reumatológiai szakápoló reumatológiai betegségben szenvedő betegeket ápol, gondoz kórházi fekvőbeteg-szakellátó osztályon, járóbeteg-szakellátó szakrendelésen, nappali kórházban, reumatológiai centrumként működő részlegeken. Anatómiai, élettani-kórélettani, szakápolási, fizioterápiás, pszichológiai, ergoterápiás, egészségnevelési, valamint rehabilitációs ismeretek birtokában egyénre szabottan kezeli, gondozza, edukálja a betegeket, a hozzátartozókat a specifikus szakellátás és a komplementer medicina módszereivel. Kompetenciaszintjének megfelelően – Nemzeti Mozgásszervi Programban megfogalmazott elvekkel összhangban – közreműködik a szekunder és tercier prevencióban, tanácsot ad az egészségpedagógiai, didaktikai alapelvek alapján a betegséggel kapcsolatos speciális ismeretekre, az életmódra, a szükséges gyógyászati és rehabilitációs eszközök alkalmazására vonatkozóan. Egészségügyi dokumentációt vezet az érvényben levő jogi és minőségirányítási szabályok szerint.

 • Reumatológiai szakápoló képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: Érettségi végzettség
 • Szakmai előképzettség: érettségi végzettséget követő minimum három éves és legalább MKKR 5 besorolású ápoló, csecsemő- ...
  Bővebben
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: Az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmasság vizsgálatáról és minősítéséről szóló 40/2004. (IV.26.) ESzCsM rendeletben foglaltak szerint az egészségügyi tevékenységre való alkalmasságot kizáró korlátozások figyelembevételével történik.
 • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: 1 év reumatológiai osztályon ápoló, illetve csecsemő- és gyermekápoló munkakörben töltött szakmai ...
  Bővebben
 • Reumatológiai szakápoló képzés időtartama:

 • Minimális óraszám: 600 óra
 • Maximális óraszám: 660 óra
 • Reumatológiai szakápoló képzés munkaerő-piaci relevanciája:

  A reumatológiai kórképek a mozgásszervek fájdalommal és/vagy funkciózavarral járó, nemtraumás eredetű megbetegedései. Azokat a betegségeket soroljuk ide, melyek elsősorban - vagy esetenként kizárólag - a mozgásszerveken játszódnak le, tudva azt, hogy más szervek betegségei is gyakran okoznak mozgásszervi tüneteket.

  A mozgásszervi megbetegedések világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, ami komoly terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt. A porc- és csontbetegségben szenvedők száma folyamatosan emelkedik, aminek oka az életkor meghosszabbodásában és a civilizációs ártalmak fokozott hatásában is keresendő. Ma Magyarországon ezen betegek együttes számát mintegy kétmillióra becsüljük. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a gyulladásos kórképek elsősorban a fiatal és középkorú felnőtteket érintik, és a gyermekeket sem kímélik. Hangsúlyozandó, hogy a mozgásszervi betegségek közül a több szervrendszert érintő poliszisztémás autoimmun kórképek és a rheumatoid arthritis (RA) is értékelhetően magasabb halálozással járnak, az RA-s betegek átlagos életkora hozzávetőleg tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé. Az osteoporosis (csontritkulás) talaján kialakult combnyaktáji törések után mintegy 15–20%-os extra halálozás következik be a törést nem szenvedett, hasonló korú populációhoz képest.

  A reumatológiai betegek életminősége már a betegség korai szakában jelentősen romlik, a betegek számottevő része különböző fokban mások segítségére szorul. A rövid távú keresőképtelenség és a tartós rokkantság okai között, valamint a kapcsolódó direkt és indirekt egészségügyi költségek megoszlásában a mozgásszervi betegségek egyaránt dominálnak a keringési rendszer betegségei, a daganatok és a mentális kórképek mellett.

  Az Európai Unió országaiban a reumatikus betegségek százmilliónál több polgárt érintenek, a rövid munkaképtelenség 50%-át, a tartós munkaképtelenség 60%-át teszik ki, és az éves direkt és indirekt költségek mintegy 240 milliárd euró nagyságrendűek (Hungarian Association of Rheumatologists et al., 2011).

  A betegségek súlyán túlmenően a reumatológiai szakterület jelentőségét az utóbbi években itt végbement hallatlan fejlődés és szemléletváltozás adja. Az élő szövetek és a reumatológiai kórképek alapfolyamatainak megismerése napjainkban rendkívül gyorsan vezet el az ezeket előnyösen befolyásolni tudó evidence-based (bizonyítékokon alapuló) gyógyszerek kifejlesztéséhez és széles körű klinikai alkalmazásához. Ezt bizonyítják azok a betegségmódosító innovatív készítmények, melyeket a gyulladásos ízületi megbetegedések vagy az osteporosis mindennapi terápiájában sikerrel alkalmaznak.

 • Reumatológiai szakápoló képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
 • Reumatológiai szakápoló képzés vizsgainformáció:

 • Vizsgára bocsátás feltételei:

  Az előírt elméleti és gyakorlati képzési tartalmak sikeres teljesítése. A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu