Vendéglátásszervező-vendéglős - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező-vendéglős
- A szakképesítés OKJ száma: 54 811 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
- Jegyzékbe kerülés éve: 2012
-
Az SzVK letöltése:
54_811_01_Vendeglatasszervezo_vendeglos.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Bárvezető
- Cukrászdavezető
- Csárda üzletvezetője
- Étterem üzletvezetője
- Éttermi és rendezvényigazgató
- Éttermi igazgató
- Éttermi üzletvezető
- Hidegkonyha-vezető
- Kertvendéglő üzletvezetője
- Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
- Népkonyha vezetője
- Szállodai cu
A vendéglátásszervező-vendéglős szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.A szakképesítéssel rendelkező képes:
vállalkozást alapítani és működtetni - üzleti tervet készíteni - gazdasági elemzéseket végezni - anyagi felelősséggel gazdálkodni - megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját - piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát - reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait - vendégpanaszokat kezelni - biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét - szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven - írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven - termelő tevékenységet végezni - értékesítő tevékenységet végezni