Vendéglátásszervező-vendéglős - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező-vendéglős
  • A szakképesítés OKJ száma: 54 811 01
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
  • Jegyzékbe kerülés éve: 2012
  • Az SzVK letöltése: 54_811_01_Vendeglatasszervezo_vendeglos.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
1332
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
  • Bárvezető
  • Cukrászdavezető
  • Csárda üzletvezetője
  • Étterem üzletvezetője
  • Éttermi és rendezvényigazgató
  • Éttermi igazgató
  • Éttermi üzletvezető
  • Hidegkonyha-vezető
  • Kertvendéglő üzletvezetője
  • Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
  • Népkonyha vezetője
  • Szállodai cu

A vendéglátásszervező-vendéglős szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

vállalkozást alapítani és működtetni - üzleti tervet készíteni - gazdasági elemzéseket végezni - anyagi felelősséggel gazdálkodni - megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját - piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát - reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait - vendégpanaszokat kezelni - biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét - szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven - írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven - termelő tevékenységet végezni - értékesítő tevékenységet végezni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
54 861 01
Rendőr tiszthelyettes (Bűnügyi rendőr, Határrendészeti rendőr, Közlekedési rendőr, Közrendvédelmi rendőr)
szakképesítés

A képzés feltételei

A vendéglátásszervező-vendéglős képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
érettségi végzettség vagy a szakképesítés megszerzése céljából a felnőttoktatás keretében folyó képzésbe bekapcsolódhat, aki rendelkezik szakiskolában szerzett Cukrász vagy Szakács, vagy Pincér, szakiskolai végzettséggel, a szakiskolában szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább öt éves gyakorlattal és az adott szakképesítésben tett mestervizsgával

  • Szakmai előképzettség: nem
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 960-1440 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 54 811 01 azonosító számú, Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10050-12 Vendéglátó értékesítés
  • 10051-12 Vendéglátó marketing és kommunikáció
  • 10052-12 Vendéglátó termelés
  • 10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás
  • 10054-12 Vendéglátó üzleti idegen nyelv
  • 10055-12 Vendéglátó üzletvezetés
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

A vendéglátásszervező-vendéglős komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével; valamint portfolió készítése, és leadása

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu