Konyhai kisegítő - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Konyhai kisegítő
  • A szakképesítés OKJ száma: 21 811 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: alapfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
  • Jegyzékbe kerülés éve: 1993
  • Az SzVK letöltése: 21_811_01_Konyhai_kisegito.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
9236
Konyhai kisegítő
  • Konyhai kisegítő
  • Étkezdei szakács
  • Gyermek-élelmezési szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Segédszakács
  • Konyhalegény
  • Konyhalány
  • Konyhai dolgozó
  • Ételkiosztó, tálaló

A konyhai kisegítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és félkész anyagokat. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

szakács felügyelete mellett végezni munkáját ételeket készíteni, szükség esetén tálalni: leveseket, levesbetéteket, salátákat, salátaönteteket, főzelékeket tevékenységét a higiéniai előírások, HACCP szabályainak, valamint a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
55 212 06
Népzenész I. (a szakmairány megjelölésével)
54 212 01
Artista II. (a szakmairány megnevezésével)
54 212 02
Egyházzenész II. (a szakmairány megjelölésével)
54 212 03
Gyakorlatos színész (a szakmairány megjelölésével)
54 215 01
Gyakorló hangszerkészítő és –javító (a hangszercsoport megjelölésével)
54 212 04
Jazz zenész II. (a szakmairány megnevezésével)
54 212 06
Népzenész II. (a szakmairány megjelölésével)
54 212 08
Szórakoztató zenész II. (a szakmairány megnevezésével)
54 212 09
Táncos II. (a szakmairány megjelölésével)

A képzés feltételei

A konyhai kisegítő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
befejezett iskolai végzettséget nem igényel

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240-360 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 21 811 01 azonosító számú, Konyhai kisegítő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10049-12 Konyhai kisegítés

A konyhai kisegítő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu