Gyorséttermi ételeladó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Gyorséttermi ételeladó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 811 02
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
- Jegyzékbe kerülés éve: 2011
-
Az SzVK letöltése:
31_811_02_Gyorsettermi_etelelado.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Gyorsétel készítő és eladó
- Hidegbüfé eladó
A gyorséttermi ételeladó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Gyorséttermi ételeladó alapvető feladata az ételbárok, gyors-étkezőhelyek, büfék, falatozók vendégeinek ellátása étellel, itallal. Szakszerű értékesítő munkát végez pulton keresztüli kiszolgálással, és ha szükséges felszolgálással. Munkaterülete a termelő és értékesítőhely, ahol helyben fogyasztásra és elvitelre készíti és értékesíti a termékeket.A szakképesítéssel rendelkező képes:
reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni, tálalni és díszíteni, helyben fogyasztásra vagy elvitelre szakszerűen kezelni gépeket, sütő-főző berendezéseket a higiéniai előírásokat, a HACCP szabályokat, a munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat alkalmazni a termelő és értékesítő munkája alatt gyorséttermi- és büfé kiszolgálást végezni nyugtát, számlát készíteni, fizettetni szükség szerint standolni beüzemelni és üzemen kívül helyezni gépeket az üzlet nyitásával, és zárásával kapcsolatos teendőket végezni