Gyorséttermi ételeladó - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Gyorséttermi ételeladó
  • A szakképesítés OKJ száma: 31 811 02
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • A szakképesítés típusa: részszakképesítés
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
  • Jegyzékbe kerülés éve: 2011
  • Az SzVK letöltése: 31_811_02_Gyorsettermi_etelelado.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
9235
Gyorséttermi eladó
  • Gyorsétel készítő és eladó
  • Hidegbüfé eladó

A gyorséttermi ételeladó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A Gyorséttermi ételeladó alapvető feladata az ételbárok, gyors-étkezőhelyek, büfék, falatozók vendégeinek ellátása étellel, itallal. Szakszerű értékesítő munkát végez pulton keresztüli kiszolgálással, és ha szükséges felszolgálással. Munkaterülete a termelő és értékesítőhely, ahol helyben fogyasztásra és elvitelre készíti és értékesíti a termékeket.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni, tálalni és díszíteni, helyben fogyasztásra vagy elvitelre szakszerűen kezelni gépeket, sütő-főző berendezéseket a higiéniai előírásokat, a HACCP szabályokat, a munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat alkalmazni a termelő és értékesítő munkája alatt gyorséttermi- és büfé kiszolgálást végezni nyugtát, számlát készíteni, fizettetni szükség szerint standolni beüzemelni és üzemen kívül helyezni gépeket az üzlet nyitásával, és zárásával kapcsolatos teendőket végezni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A gyorséttermi ételeladó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában

  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

A(z) 31 811 02 azonosító számú, Gyorséttermi ételeladó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
  • 10046-12 Szakmai idegen nyelv
  • 10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás

A gyorséttermi ételeladó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu