Szakács - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Szakács
-
A szakképesítés OKJ száma:
33 811 03
-
A szakképesítés szintje:
Középszintû (10. évfolyam után)
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
-
A szakképesítés típusa:
-
Szakmacsoport:
Vendéglátás-idegenforgalom
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
-
Jegyzékbe kerülés éve:
1993
-
Az SzVK letöltése:
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A korszerû vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása
Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása
Meglévõ készletek felmérése
Szükséges nyersanyagok megrendelése, elõkészítése, feldolgozása
Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása
Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása
A konyhai berendezések, kiszolgáló területek felügyelete
Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és egyéb helyszíneken lévõ vendéglátó-ipari
egységekben
A szakképesítéssel rendelkező képes:
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés
A képzés feltételei
A szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhetõ az e rendelet 3. számú mellékletében a
vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott
kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetõek a
szakképzést elõkészítõ évfolyam keretében is.
VAGY
Iskolai előképzettség:
tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség
vagy
a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4)
bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon
megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevõ
tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével
tanúsított alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
-
-
Előírt gyakorlat:
-
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nem szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
0
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 2300 óra
Választható képzési formák:
A(z) 33 811 03 azonosító számú, Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
A szakács komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
Iskolai rendszerû szakképzés esetén:
Az utolsó szakképzõ évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékû a modulzáró vizsga eredményes letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerû szakképzésben résztvevõ vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu