Gyorséttermi- és ételeladó - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Gyorséttermi- és ételeladó
  • A szakképesítés OKJ száma: 33 811 04
  • A szakképesítés szintje: Középszintû (10. évfolyam után)
  • A szakképesítés tanulmányi területe:
  • A szakképesítés típusa:
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
  • A szakképesítésért felelős miniszter:
  • Jegyzékbe kerülés éve: 2011
  • Az SzVK letöltése:

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök

A gyorséttermi- és ételeladó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, bárok, gyors-étkezõhelyek, büfék, falatozók
nélkülözhetetlen szakembere
Feladata az értékesítõ munkák szakszerû ellátása
Vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát fõz, alkoholmentes és alkoholos italokat
készít
Cukrászkészítmények, fagylaltok befejezõ mûveleteit végzi
Pultkiszolgálást és felszolgálást végez
Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít
helyben és elvitelre

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A gyorséttermi- és ételeladó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhetõ az e rendelet 3. számú mellékletében a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetõek a szakképzést elõkészítõ évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség:
tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség vagy a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevõ tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség

  • Szakmai előképzettség: -
  • Előírt gyakorlat: -
  • Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: 0

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: év
Minimális óraszáma: 1200 óra

Választható képzési formák:

A(z) 33 811 04 azonosító számú, Gyorséttermi- és ételeladó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

A gyorséttermi- és ételeladó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele
Iskolai rendszerû szakképzés esetén:
Az utolsó szakképzõ évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékû a modulzáró vizsga eredményes
letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerû szakképzésben résztvevõ
vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu