Diétás cukrász - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Diétás cukrász
  • A szakképesítés OKJ száma: 33 811 01
  • A szakképesítés szintje: Középszintû (10. évfolyam után)
  • A szakképesítés tanulmányi területe:
  • A szakképesítés típusa:
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
  • A szakképesítésért felelős miniszter:
  • Jegyzékbe kerülés éve: 2011
  • Az SzVK letöltése:

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök

A diétás cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Élelmiszer elõállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerû táplálkozáshoz mindjobban
igazodó cukrászati terméket készít
Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását, részt vesz az áru szakszerû minõségi és mennyiségi
átvételében, tárolásában és dokumentálásában
Cukrásztechnológiai alapmûveleteket végez, cukrászati félkész termékeket készít
A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, eszközöket, gépeket, cukorkészítményeket állít elõ,
bevonó anyagokat készít és feldolgoz, gyümölcsöket tartósít, töltelékeket készít, tésztákat készít,
feldolgoz és sütéssel fogyaszthatóvá tesz
A technológiai elõírások szabályait betartva cukrászati késztermékeket állít elõ, uzsonnasüteményeket,
teasüteményeket, kikészített süteményeket, hidegcukrászat készítményeket, bonbonokat,
tányérdesszerteket készít
Alkalmi megrendelésekre esztétikus, ötletes díszmunkákat készít
Különleges táplálkozási igényeknek megfelelõ diétás cukrászati termékeket állít elõ
A cukrászati félkész és késztermékek elõállítását a munkavédelmi elõírások betartásával végzi
Megszervezi a saját munkáját és a cukrászüzem munkafolyamatait, figyelemmel kíséri a termékek
minõségét

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A diétás cukrász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
-

Iskolai előképzettség:
-

  • Szakmai előképzettség: 33 811 01 0000 00 00 Cukrász vagy 33 7826 01 Cukrász vagy 2101 Cukrász szakképesítés megléte
  • Előírt gyakorlat: -
  • Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: 0

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: év
Minimális óraszáma: 200 óra

Választható képzési formák:

A(z) 33 811 01 azonosító számú, Diétás cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

A diétás cukrász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele

Iskolai rendszerû szakképzés esetén:

Az utolsó szakképzõ évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékû a modulzáró vizsga eredményes

letételével

Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerû szakképzésben résztvevõ vizsgára

bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu