Diétás cukrász - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Diétás cukrász
- A szakképesítés OKJ száma: 33 811 01
- A szakképesítés szintje: Középszintû (10. évfolyam után)
- A szakképesítés tanulmányi területe:
- A szakképesítés típusa:
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
- A szakképesítésért felelős miniszter:
- Jegyzékbe kerülés éve: 2011
- Az SzVK letöltése:
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A diétás cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Élelmiszer elõállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerû táplálkozáshoz mindjobbanigazodó cukrászati terméket készít
Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását, részt vesz az áru szakszerû minõségi és mennyiségi
átvételében, tárolásában és dokumentálásában
Cukrásztechnológiai alapmûveleteket végez, cukrászati félkész termékeket készít
A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, eszközöket, gépeket, cukorkészítményeket állít elõ,
bevonó anyagokat készít és feldolgoz, gyümölcsöket tartósít, töltelékeket készít, tésztákat készít,
feldolgoz és sütéssel fogyaszthatóvá tesz
A technológiai elõírások szabályait betartva cukrászati késztermékeket állít elõ, uzsonnasüteményeket,
teasüteményeket, kikészített süteményeket, hidegcukrászat készítményeket, bonbonokat,
tányérdesszerteket készít
Alkalmi megrendelésekre esztétikus, ötletes díszmunkákat készít
Különleges táplálkozási igényeknek megfelelõ diétás cukrászati termékeket állít elõ
A cukrászati félkész és késztermékek elõállítását a munkavédelmi elõírások betartásával végzi
Megszervezi a saját munkáját és a cukrászüzem munkafolyamatait, figyelemmel kíséri a termékek
minõségét
A szakképesítéssel rendelkező képes:
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés