Cukrász - OKJ 2013-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Cukrász
-
A szakképesítés OKJ száma:
33 811 01
-
A szakképesítés szintje:
Középszintû (10. évfolyam után)
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
-
A szakképesítés típusa:
-
Szakmacsoport:
Vendéglátás-idegenforgalom
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
-
Jegyzékbe kerülés éve:
1993
-
Az SzVK letöltése:
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Élelmiszer elõállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerû táplálkozáshoz mindjobban
igazodó cukrászati terméket készít
Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását, részt vesz az áru szakszerû minõségi és mennyiségi
átvételében, tárolásában és dokumentálásában
Cukrásztechnológiai alapmûveleteket végez, cukrászati félkész termékeket készít
A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, eszközöket, gépeket, cukorkészítményeket állít elõ,
bevonó anyagokat készít és feldolgoz, gyümölcsöket tartósít, töltelékeket készít, tésztákat készít,
feldolgoz és sütéssel fogyaszthatóvá tesz
A technológiai elõírások szabályait betartva cukrászati késztermékeket állít elõ, uzsonnasüteményeket,
teasüteményeket, kikészített süteményeket, hidegcukrászat készítményeket, bonbonokat,
tányérdesszerteket készít
Alkalmi megrendelésekre esztétikus, ötletes díszmunkákat készít
Különleges táplálkozási igényeknek megfelelõ diétás cukrászati termékeket állít elõ
A cukrászati félkész és késztermékek elõállítását a munkavédelmi elõírások betartásával végzi
Megszervezi a saját munkáját és a cukrászüzem munkafolyamatait, figyelemmel kíséri a termékek
minõségét
A szakképesítéssel rendelkező képes:
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés
A képzés feltételei
A cukrász képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhetõ az e rendelet 3. számú
mellékletében a vendéglátás-idegenforgalom
szakmacsoportra meghatározott kompetenciák
birtokában. E kompetenciák megszerezhetõek a
szakképzést elõkészítõ évfolyam keretében is.
VAGY
Iskolai előképzettség:
tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai
végzettség
vagy
a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. §
(4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési
évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és
oktatásban részt vevõ tanulók esetében – a
nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
-
-
Előírt gyakorlat:
-
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nem szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
0
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 2300 óra
Választható képzési formák:
A(z) 33 811 01 azonosító számú, Cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
A cukrász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
Iskolai rendszerû szakképzés esetén:
Az utolsó szakképzõ évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékû a modulzáró vizsga eredményes letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerû szakképzésben résztvevõ vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu