Textiltechnikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Textiltechnikus
- OKJ száma: 52541109
- Szakmacsoport: Könnyûipar

Feladata: A textilipar (fonó-, szövõ-, kötõipar) területén mérnöki végzettséget nem igénylõ fejlesztõ, tervezõ, irányító és ellenõrzõ feladatok ellátása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52541109
- Szakmacsoport: Könnyûipar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Fa- és könnyûipari technikus (3114)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, ülve, hajlott testtartásban végzett szellemi, illetve hajlott és álló testhelyzetben végzett könnyû fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Technológiák kidolgozása és bevezetése; gyártmánytervezés; gyártási, mûszaki dokumentációk készítése; gépek üzemeltetése; laboratóriumi vizsgálatok végzése; minõségbiztosítási rendszer kidolgozása; gyártásközi ellenõrzés; marketingtevékenység; kapcsolattartás az üzleti partnerekkel; beosztottak munkájának irányítása.

Követelmények
Ismerje a textilipari alapanyagokat, a textilipari termékeket és elõállítási módjukat, a textiliparban használatos gépeket, vezérléseket és szabályozásokat; rendelkezzen megfelelõ munkajogi, gazdálkodási, vállalkozási, méréstechnikai ismeretekkel; legyen képes szakmai számítások végzésére, a számítógép alapszinten való használatára, mûszaki dokumentációk készítésére, a termékek mûszaki paramétereinek meghatározására, gyártmánytervezésre, a gyártásközi ellenõrzésre, a laboratóriumi mérésre és a mérések kiértékelésére; legyen képes a munkatársaival, beosztottaival való kapcsolattartásra, munkájuk irányítására; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu