Tejtermékgyártó - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Tejtermékgyártó
- OKJ száma: 31521215
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Feladata:Tejfeldolgozás: a tej elsődleges kezelése, a friss fogyasztású tejtermékek és az ultrapasztőrözött termékek önálló feldolgozása; a vaj, sajt, ömlesztett sajt és egyéb tejipari termék - irányítással történő - feldolgozása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31521215
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Tejfeldolgozó (7214)
- Felelős minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idő: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, állandó mozgás közben végzett közepesen nehéz fizikai és gépkezelői munka.

Jellemző tevékenységek
tej tisztítása, fölözése, zsírtartalmának beállítása, homogénezése; pasztőrözés, hűtés, alvasztás, habosítás stb; utótárolás, csomagolás, készáru raktározás; különféle ultrapasztőrözött, illetve tartósított tejtermékek gyártása; melléktermékek feldolgozása, gépek és berendezések üzemeltetése.

Követelmények
Ismerje az alapvető technológiai folyamatokat, a tejjel szemben támasztott minőségi követelményeket, a gyártási műveleteket, az alap- és segédanyagokat; a tejipari gépek és berendezések üzemeltetési módját, tudjon elvégezni alapvető szakmai számításokat. Legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történő alkalmazására. Ismerje és tartsa be a munka-, baleset- és környezetvédelmi és higiéniai előírásokat.