Szakács - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Szakács
- OKJ száma: 33782602
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom

Feladata: Ételek készítése önállóan.


Alapadatok
- OKJ-szám: 33782602
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Szakács (5124)
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 3 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév előtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, álló testhelyzetben végzett, közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Árubeszerzés; ételek előkészítése (tisztítás, darabolás stb.); hideg és meleg ételek készítése (sütés, főzés, párolás, ízesítés stb.); adagolás; tálalás; díszítés; étlap összeállítása; a konyhai munka megszervezése, irányítása; rendezvények konyhai munkájának megtervezése; tálalás.

Követelmények
Rendelkezzen táplálkozástani alapismeretekkel; legyen képes az ételek szakszerű elkészítésére, tálalására, díszítésére, a nyersanyagok beszerzésére és előkészítésére; legyen képes különböző alkalmakra ajánlatok, étrendek összeállítására; legyen képes más nemzetek étkezési szokásainak megfelelő ételek, ill. vegetáriánus ételek elkészítésére; legyen képes a beosztottak munkájának irányítására, az üzleti adminisztráció elvégzésére; legyen képes idegen nyelven alapszintű kommunikációra, idegen nyelvű receptek megértésére; tartsa be a higiéniai, munkavédelmi, tűzrendészeti és környezetvédelmi előírásokat.