Sütőipari munkás - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Sütőipari munkás
- OKJ száma: 21521204
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Feladata: emberi fogyasztás céljára, alapvető sütőipari termékek manuálisan (kézi úton) történő előállítása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 21521204
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: alapfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Sütő-, tésztaipari munkás, pék (7216)
- Felelős minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idő: 500 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: felnőttképzésben és fogyatékosok számára iskolai rendszerben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: befejezett iskolai végzettség nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen hajlott és álló testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
kézi úton végzett gyártás-technológiai műveletek (nyersanyagok előkészítése, tésztakészítési eljárások, feldolgozás, kelesztés, sütés, kenyérgyártás); gépek és berendezések kezelése; termékek hűtése, tárolása, szállítása.

Követelmények
Ismerje a tésztakészítés és kenyérgyártás technológiai műveleteit, nyersanyagait, a termékek minőségi követelményeit. Rendelkezzen sütőipari gépészeti ismeretekkel. Legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történő alkalmazására. Ismerje és tartsa be a munkavédelmi és higiéniai előírásokat és követelményeket.