Repülőgép-szerelő - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Repülőgép-szerelő
- OKJ száma: 52524104
- Szakmacsoport: Közlekedés

Feladata: Légijárművek szerkezetének gépészeti és elektromos rendszereinek műszaki kiszolgálása, karbantartása, javítása és ellenőrzése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52524104
- Szakmacsoport: Közlekedés
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Repülőgépmotor-szerelő, -javító (7432) >>
- Felelős minisztérium: GKM


Képzési adatok
- Képzési idő: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 50%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntően zárt munkahelyen, a repülőgép magasságának megfelelően lépcsőn álló, guggoló, a gép szárnyában pedig fekvő testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Műszaki állapotellenőrzés a légijármű indulása előtt és érkezése után; üzemképesség megállapítása; hibafeltárás, hibajavítás, a javítás utáni ellenőrzések, próbák elvégzése; időszakos karbantartás; a munkavégzés dokumentálása.

Követelmények
Ismerje a hazai és külföldi légiközlekedést szabályozó előírásokat, követelményeket és ajánlásokat. Ismerje és alkalmazza a repülésben használt műszaki dokumentációkat. Ismerje a repülőszerkezetekben használatos (fa, műanyag, fém, stb.) és szerkezeti egységekben alkalmazott (tüzelő-, kenőanyagok és más munkafolyadékok) különféle anyagok fajtáit, jellegzetességeiket és alkalmazásukat. Legyen tisztában a szerkezeti anyagok korróziójának típusaival, a folyamat feltételeivel és lezajlásával, a szakszerű korrózióvédelemmel. Rendelkezzen a műszaki ábrázoláshoz szükséges ismeretekkel; a gépészeti, elektronikai, a digitális technika és az automatika ismeretével, és legyen képes alkalmazásukra. Ismerje a számítástechnika elméleti alapjait, a számítógép felépítését, működését és használatát, a legelterjedtebb operációs rendszereket, szoftvereket, hálózatokat és legyen képes alkalmazásukra. Rendelkezzen aeromechanikai és aerodinamikai ismeretekkel. Ismerje a légijárművek műszereinek, műszerrendszereinek felépítést, működési elvét; a légijárművek navigációs és automatikus repülésvezérlő rendszereit és működési elveit; legyen áttekintése a légi járművek rádiónavigációs rendszereiről és eszközeiről, és a légijárművek hírközlő rendszereiről. Ismerje a légijárművek szerkezeti kialakításának elveit és jellemzőit, működését. Legyen képes a repülőszerkezetek egyes csavarral rögzített alkatrészeinek le- és visszaszerelésére, a tömítő és korrózióvédő rendszer helyreállítására, a kötőelemek pótlására, sérült vagy kopott alkatrészek cseréjére. Ismerje a légijárművek gépészeti és elektromos egységeit és berendezéseit tartalmazó rendszereket, a légijárművek hajtóműveit, funkciójukat, felépítésüket és működésüket, műszaki állapotuk ellenőrzését, és adott technológia szerint egyes hibák javítását. Tudja használni és alkalmazni a javítás során a kéziszerszámokat és a kézi munkagépeket. Legyen képes szerelési munkák végzésére légijárművek szerkezetén, rendszereiben és berendezéseiben. Tudja használni és kezelni a légijárművek beépített ellenőrző berendezéseit. Tartsa be a biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi előírásokat.