Propánbutáncseretelep-kezelő - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Propánbutáncseretelep-kezelő
- OKJ száma: 31789902
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások

Feladata: Propán-bután cseretelep üzemeltetése, gázpalackok kezelése, ellenőrzése, a szerelvényeknél előforduló hibák elhárítása, gázszolgáltatói feladatok (tájékoztatás, szolgáltatásbiztonság, kereskedelem) és adminisztratív feladatok ellátása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31789902
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Egyéb energetikai gépek és berendezések kezelői (8229)
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 200 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnőttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 20%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Szakmai gyakorlat: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Részben ülő testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett munka, részben álló testhelyzetben, szabad ég alatt végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
1., 2., 3., 4. és "kategórián felüli" cseretelepek vezetése; a palackok kezelése és ellenőrzése; a pébégázpalackoknál és szerelvényeiknél előforduló hibák esetén zavarelhárítás; gázszolgáltatói feladatok (tájékoztatás, szolgáltatásbiztonság, kereskedelem stb.) ellátása; adminisztratív feladatok ellátása; raktározási, készletezési tevékenység; rakodási, szállítás-előkészítési feladatok ellátása; biztonságtechnikai, munkavédelmi és tűzvédelmi tevékenységek; pébégáz-cseretelep üzemeltetésével kapcsolatos ellenőrzési tevékenységek.

Követelmények
Ismerje a pébégáz fizikai kémiai, égési és tüzeléstechnikai tulajdonságait; rendelkezzen raktár-gazdálkodási ismeretekkel; ismerje és tartsa be a pébégáz cseretelepekre vonatkozó általános előírásokat; ismerje a pébégáz felhasználásának területeit; legyen képes a pébégázpalackok szállítására; ismerje a pébégázpalackok felépítését, szerelvényeit, az előforduló hibákat és képes legyen azok elhárítására; legyen képes a pébégáz cseretelep vezetésére, a vevők kiszolgálására; tartsa be a munkavédelmi, tűzrendészeti és környezetvédelmi előírásokat.