Pedagógiai asszisztens - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Pedagógiai asszisztens
- OKJ száma: 52149903
- Szakmacsoport: Oktatás

Feladata: Az alsó fokú nevelési, oktatási intézményekben (1-4. osztály) a felsőfokú végzettséget nem igénylő pedagógiai feladatok ellátása (pl. a gyerekek szabadidős tevékenységének segítése, felügyelete) pedagógis irányítása mellett.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52149903
- Szakmacsoport: Oktatás
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Pedagógusasszisztens (3413)
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 1 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Ülő és álló testhelyzetben, döntően zárt munkahelyen végzett szellemi munka.

Jellemző tevékenységek
A gyerekek fogadása az iskolában, felügyelete és segítése az étkezéseknél, a testápolásnál és öltözködésnél; a szabadidős tevékenységeknél a pedagógus segítése, a gyerekek kísérése; oktatási eszközök előkészítése; közreműködés a testnevelési órák, technikai és könyvtári foglalkozások lebonyolításában; korrepetálás; az osztályterem díszítése; közreműködés a gyermekvédelmi feladatokat ellátó pedagógus munkájában; adminisztrációs feladatok ellátása.

Követelmények
Tartsa tiszteletben a gyermek személyiségét, járuljon hozzá egészséges fejlődéséhez; rendelkezzen megfelelő kommunikációs és együttműködési készséggel; munkáját hassa át a gyermekközpontú szemlélet, a türelem, az együttérző képesség; rendelkezzen megfelelő pedagógiai. pszichológiai, szociálpszichológiai, közművelődési, gondozási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi, gyógypedagógiai és oktatástechnikai ismeretekkel; legyen képes önállóan, ill. a pedagógus irányítása mellett a szabadidős tevékenységek szervezésére és levezetésére; mentálhigiéniai jellegű tevékenységekre; a gyermekvédelmi feladatok ellátására; az oktatástechnikai eszközök kezelésére, ügyeleti, gyermek-felügyeleti tevékenység végzésére.