Molnár - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Molnár
- OKJ száma: 31521209
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Feladata: Különbözõ gabonamagvakból készült lisztek gyártásával kapcsolatos feladatok (tisztítás, aprítás, szelektálás, finomítás, szitálás) önálló végzése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31521209
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Malomipari munkás (7215)
- Felelõs minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Fõként állva, zárt munkahelyen és szabad ég alatt végzett anyagmozgatói és közepesen nehéz fizikai, valamint gépkezelõi munka.

Jellemzõ tevékenységek
a különbözõ gabonafélék feldolgozása, alapanyag átvétel, minõsítés, tárolás; terményszárítás, tisztítás; õrlés, hántolás, keveréktakarmány-gyártás; készáru minõsítés, csomagolás, raktározás, gépek, berendezések kezelése.

Követelmények
Ismerje a szakmai technológiát, a hántolás alapanyagait, a tevékenység mûveleteit, technológiáját, a malomipari gépek, berendezések kezelési, munkavédelmi és biztonságtechnikai elõírásait. Rendelkezzen a szükséges gazdálkodási ismeretekkel. Legyen képes a malmi és keveréktakarmány-gyártási technológiákat, az õrlési eljárásokat és mûveleteket alkalmazni, a gépeket szakszerûen üzemeltetni.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu