Mezőgazdasági technikus - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Mezőgazdasági technikus
- OKJ száma: 52620101
- Szakmacsoport: Mezőgazdaság

Feladata: a növénytermesztés, az állattenyésztés, a kertészet és az ezekhez kapcsolódó műszaki, gazdálkodási, munka- és környezetvédelmi szakterületeken a termelés folyamatának megszervezése, irányítása, menedzselése és a munkák elvégzése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52620101
- Szakmacsoport: Mezőgazdaság
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Mezőgazdasági technikus (3124)
- Felelős minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idő: 3 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 50%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, ülve hajlott testtartásban (adminisztráció, munkaszervezés), szabad ég alatt járkálva (irányító), szabad ég alatt, szélsőséges klimatikus tényezőknek kitéve állva, hajlott testtartásban, guggolva végzett nehéz fizikai és gépkezelői m

Jellemző tevékenységek
a termeléssel, tenyésztéssel és termékmegóvással kapcsolatos munkák középszintű tervezése, szervezése és kivitelezése; a technológiai folyamatok áttekintése, munkaszervezés, munkavégzés, irányítás; kézi és gépi eszközök használata; számítógépek, programok használata.

Követelmények
Rendelkezzen a szükséges növénytermesztési (szántóföldi és kertészeti), növényvédelmi, meteorológiai, talajtani, öntözési és vízgazdálkodási, állattenyésztési, takarmányozástani, környezetvédelmi, műszaki, gazdálkodási, szervezési és számítástechnikai ismeretekkel és legyen képes ezek gyakorlati alkalmazására. Ismerje és tartsa be a munkajogi, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.