Kereskedõ-boltvezetõ II. - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Kereskedõ-boltvezetõ II.
- OKJ száma: 32786201
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

Feladata: Boltok, áruházi részlegek vezetése; a bolt mûködésének, áruforgalmi, értékesítési és raktározási tevékenységének irányítása, szervezése, ellenõrzése; kisebb boltokban eladói, pénztári munkában való részvétel.


Alapadatok
- OKJ-szám: 32786201
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Kereskedelmi tevékenységet folytató részegység vezetõje (1324)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 500 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: csak felnõttképzésben tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Szakmai elõképzettség: szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntõen ülve végzett munka, részben (fõleg kisebb boltokban) álló és hajlott, guggoló testhelyzetben zárt munkahelyen végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
A beszerzendõ áru fajtájának és mennyiségének meghatározása; a beszerzési lehetõségek felkutatása, tárgyalás a vásárlás feltételeirõl; az áru átvétele, tárolása; a vásárlók kiszolgálása; készpénz, csekkek kezelése; nyilvántartások vezetése és egyéb adminisztrációs tevékenység; az alkalmazottak munkájának felügyelete.

Követelmények
A kereskedõ-boltvezetõ - megfelelõ áruismeret, piaci és gazdasági ismeretek birtokában, a korszerû üzemszervezési és technikai eszközök felhasználásával - biztosítsa a vásárlók áruval való ellátását és a kereskedelmi szolgáltatásokat az igények szerinti mennyiségben, minõségben és választékban; munkájával, tevékenységével meghatározó befolyást gyakoroljon a bolt színvonalas mûködtetésére és jövedelmezõ gazdálkodására; legyen képes elsajátított ismereteinek folyamatos fejlesztésére és azok alkalmazására; tartsa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu