Kereskedelmi technikus - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Kereskedelmi technikus
- OKJ száma: 52786202
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

Feladata: Kereskedelmi vállalkozások megszervezése, beindítása; kisebb áruházakban vezetõi, nagyobb áruházakban középvezetõi feladatok ellátása; vállalatoknál áruforgalmi, anyaggazdálkodási, üzletkötõi munka végzése, ill. irányítása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52786202
- Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Kereskedelmi ügyintézõ (3621)
- Felelõs minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: csak iskolai rendszerben tanulható
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen ülve, hajlott testtartásban, járkálva végzett szellemi, illetve kisebb vagy kereskedelmi egységben végzett munka esetén állva, ülve, hajlott testtartásban, guggolva végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
Információk gyûjtése, feldolgozása, elemzése; gazdasági folyamatok elemzése; döntés-elõkészítés; ügyviteli feladatok végzése; ügyvitel-technikai gépek alkalmazása; marketing munka végzése; árubeszerzési lehetõségek felderítése; készletgazdálkodás; tárgyalás az üzleti partnerekkel; szerzõdések elõkészítése és kötése; reklámakciók szervezése; árképzés; vásárlók kiszolgálásának megszervezése; áru bemutatása; számlázási, nyilvántartási feladatok végzése; kereskedelmi egység vezetése; beosztottak munkájának irányítása.

Követelmények
Rendelkezzen mindazon ismeretekkel, amelyek az egyéni és társas vállalkozások megtervezéséhez, indításához, mûködtetéséhez, a gazdálkodási és áruforgalmi tevékenység irányításához, megszervezéséhez, lebonyolításához szükséges; rendelkezzen megfelelõ gazdálkodási, marketing, jogi és áruismerettel; legyen képes a megfelelõ kommunikációra, az összefüggések felismerésére és elemzésére, a szakmában használatos számítógépes programok használatára, egy idegen nyelven szóbeli és írásbeli kapcsolatteremtésre; tartsa és tartassa be a munkavédelmi, tûzrendészeti és környezetvédelmi elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu