Kefe- és seprűkészítő - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Kefe- és seprűkészítő
- OKJ száma: 21529101
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások

Feladata: Állati szőrből vagy műszálból kefék és ecsetek készítése háztartási, testápolási, műszaki, mezőgazdasági stb. célokra; különféle seprűk készítése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 21529101
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: alapfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Seprű-, kefegyártó (7513)
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 1000 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: felnőttképzésben és fogyatékosok számára iskolai rendszerben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: befejezett iskolai végzettség nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Ülő testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett könnyű fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Az alapanyag kiválasztása, kötés, varrás, adjusztálás, gépek beállítása, kisebb javításai, a kéziszerszámok, eszközök javítása, a termék értékesítése. Betölthető alapmunkakörök: 7513 Kefe- és seprűkészítő Szükséges tulajdonságok: Kézügyesség, monotóniatűrés.

Követelmények
A kefe- és seprűkészítő ismerje és tudja minősíteni a kefék és seprűk készítéséhez szükséges alap- és segédanyagokat, tudja alkalmazni és feldolgozni a gyártáshoz szükséges anyagokat, tudja használni, beállítani és javítani a seprűk A szakképesítés megszerzését kizáró egészségi problémák: a végtagok olyan elváltozásai, amelyek a munkavégzést akadályozzák; a szív és a keringési rendszer súlyosabb elváltozásai (szakorvosi véleménytől függően); krónikus légzőszervi megbetegedések; aller Egészségkárosító tényezők, balesetveszély: a szőr, a műanyag szálak és a cirok allergiás tüneteket okozhatnak; gépi üzemnél készsérülés. Megjegyzés: a tevékenységet speciális képzés után, kézművesként vakok és csökkentlátók is végezhetik. Régi jogszabályok szerinti képzés: A régi jogszabályok szerinti képzésben a szakképzettség nem szerezhető meg. OKJ szerinti képzési rendszer és képzési idő: A szakképesítés iskolai rendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésben szerezhető meg. Iskolai rendszerű képzésben a képzési idő 1 év. Szükséges iskolai végzettség: alapfokú. Szükséges szakmai előképzettség: -- Vizsgára bocsátás egyéb feltételei: Egészségügyi alkalmasság; a szakképesítő oktatásban való részvétel.