Idegenvezető - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Idegenvezető
- OKJ száma: 54787202
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom

Feladata: Az ország idegenforgalmi, kulturális, történelmi és művészeti értékeinek, nevezetességeinek bemutatása az egyénileg vagy csoportosan érkező külföldi turistáknak, ill. a belföldi túrákon résztvevő magyar vendégeknek magyarul vagy idegen nyelven.


Alapadatok
- OKJ-szám: 54787202
- Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
- Szint: emelt szintű szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Idegenvezető (3642)
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 800 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 30%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntően álló testhelyzetben, mozog, zárt helyiségben és szabad ég alatt végzett szellemi és kisebb részben könnyű fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Felkészülés az útra; az adott területre vonatkozó történelmi, művészettörténeti, építészeti ismeretek bővítése; városnézés vezetése, nevezetességek bemutatása; csoport kísérése utazás alatt; szálláshelyek elosztása; a csoport étkeztetése; fakultatív programok szervezése; a csoportot érintő ügyek intézése; külföldön az utasok hivatalos érdekképviseletének ellátása; hivatalos vendégek utazásának, programjának szervezése; rendezvények, konferenciák rendezése, lebonyolítása; a vendégek fogadása, kísérete, tájékoztatása; repülő- és vonatjegyek rendelése, autókölcsönzés, szállásfoglalás, belépőjegyek megrendelése; vendégek személyes ügyeinek intézése; hivatalos rendezvényeken a tárgyalások megszervezése, reprezentációs kellékek beszerzése; tolmácsolás.

Követelmények
Az idegenforgalom a magyar nemzetgazdaság egyik legjobban működő ágazata. Jelentős a szakmai turizmus, amely a hostessi munka iránt növeli az igényt. A felsőfokú iskolai végzettség és több nyelv magas szintű ismerete az alkalmazás esélyét növeli.