Házvezető(nő) - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Házvezető(nő)
- OKJ száma: 33660101
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások

Feladata: Magánpanzióban, szállodában, üdülőben szobaasszonyi, adminisztratív, konyhai és éttermi feladatok, gondnoki teendők elvégzése; magánháztartásban a háztartásvezetés; a gyermekek, a beteg és az idős családtagok gondozása és ápolása.


Alapadatok
- OKJ-szám: 33660101
- Szakmacsoport: Egyéb szolgáltatások
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Házvezetőnő (5315)
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 40%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: 10. (az 1998/99-es tanév előtt végzetteknek 8.) évfolyam elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, ülve, hajlott testtartásban, ill. zárt munkahelyen és a szabad ég alatt, járkálva végzett szellemi munka.

Jellemző tevékenységek
A háztartás napi teendőinek megtervezése, megbeszélése az alkalmazóval; bevásárlás, főzés, felszolgálás, mosogatás; takarítás, mosás, vasalás; csecsemők és gyermekek gondozása, betegápolás; háztartási könyv vezetése; egyszerűbb gépelési és adminisztrációs feladatok ellátása; alapvető idegenvezetési feladatok ellátása; elsősegély-nyújtás; a segítő személyzet (takarítók, szakácsok stb.) munkájának ellenőrzése, irányítása.

Követelmények
Megjelenésével, viselkedésével, esztétikus külsejével feleljen meg a munkaterület kívánalmainak; tudjon kapcsolatot teremteni felnőttel és gyerekkel; tartsa be a munkakörével kapcsolatos etikai és jogi normákat; munkáját önállóan és hatékonyan tudja végezni; ismerje a közegészségügyi előírásokat; legyen képes a háztartási, konyhai teendők ellátására; ismerje a csecsemő és a gyermek gondozásával, a gyermek nevelésével és a beteg ápolásával együtt járó feladatokat és tudja alkalmazni azokat; tudjon szakszerűen elsősegélyt nyújtani; legyen képes egyszerűbb megrendelések, levelek megírására; rendelkezzen megfelelő általános műveltséggel; legyen képes a gyermekek szabadidős tevékenységét megszervezni; igazodjon el a család mindennapi jogi, adó stb. ügyeiben, tudjon a család jövedelmével gazdálkodni; legyen képes alapvető idegenvezetői feladatok ellátására; tartsa be a munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi előírásokat.