Géplakatos - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Géplakatos
- OKJ száma: 31523304
- Szakmacsoport: Gépészet

Feladata: Forgácsoló-berendezések, szivattyúk, kompresszorok, hőerőgépek stb. szerelése, felújítása és javítása; gépekhez alkatrészek készítése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31523304
- Szakmacsoport: Gépészet
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Lakatos (7421) >>
- Felelős minisztérium: OM


Képzési adatok
- Képzési idő: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Döntően ülő, hajlott testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett szellemi munka, kisebb részben álló, hajlott testhelyzetben, zárt munkahelyen végzett közepesen nehéz fizikai munka.

Jellemző tevékenységek
Kézi és gépi forgácsolás; forrasztás; hegesztés; darabolás; egyéb fémipari munkák; gépek szerelése; gépek beállítása és üzembe helyezése; gépek javítása; műszaki rajz olvasása és készítése; jegyzőkönyvek készítése; műszaki mérések; minőség-ellenőrzés.

Követelmények
Rendelkezzen a munkája végzéséhez szükséges anyagszerkezeti, géptani és technológiai ismeretekkel; legyen képes műszaki dokumentáció használatára és jegyzőkönyvek készítésére; legyen képes kézi és gépi forgácsolás és egyéb fémmegmunkálás végzésére, gépelemek, szerkezetek szerelésére, fémes és nem fémes anyagok anyagvizsgálatára, vezérlési, szabályozási feladatok végrehajtására; ismerje a hidraulikus és pneumatikus vezérléseket, a villamosgépeket, az anyagmozgatás gépeit, a melegvíz és gőztermelő berendezéseket, gázturbinákat és hőszivattyúkat, klímaberendezéseket, villamos gépeket, belsőégésű motorokat és működésüket; tartsa be a munkavédelmi, tűzrendészeti és környezetvédelmi előírásokat.