Élelmezésvezető - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Élelmezésvezető
- OKJ száma: 52660101
- Szakmacsoport: Egészségügy

Feladata: Az élelmezési üzem munkájának szervezése, irányítása és ellenőrzése bölcsődékben, csecsemő-, gyermek- és szociális otthonokban, kórházakban, óvodákban, iskolákban stb.


Alapadatok
- OKJ-szám: 52660101
- Szakmacsoport: Egészségügy
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Dietetikus (2223)
- Felelős minisztérium: ESZCSM


Képzési adatok
- Képzési idő: 1250 óra (maximálisan támogatható óraszám)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 70%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: érettségi
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Állva, járkálva, ülő testtartásban, zárt helyiségben végzett, szellemi munka.

Jellemző tevékenységek
energia- és tápanyagszükséglet meghatározása; különböző étrendek összeállítása, elkészítése; ügyviteli, adminisztrációs feladatok elvégzése; szervezési, vezetési feladatok ellátása.

Követelmények
Rendelkezzen a szükséges táplálkozástani, élelmiszer-áruismereti, étlaptervezési, élelmezési üzemszervezési, ételkészítési technológiai, gazdasági, ügyviteli, élelmezéshigiéniai, műszaki és munkavédelmi ismeretekkel és legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban való alkalmazására. Tartsa be a higiéniai-, munka- és balesetvédelmi előírásokat.