Baromfifeldolgozó-ipari szakmunkás - OKJ 2006-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok:

- Szakképesítés megnevezése: Baromfifeldolgozó-ipari szakmunkás
- OKJ száma: 31521201
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Feladata: Baromfihús-feldolgozó üzemben a baromfi felvásárlása, minõsítése, elsõdleges feldolgozása, baromfihús- és húskészítmények elõállítása, a keletkezett melléktermékek kezelése.


Alapadatok
- OKJ-szám: 31521201
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthetõ foglalkozás: Húsfeldolgozó (hentes, mészáros), hal- és baromfi-feldolgozó (7211)
- Felelõs minisztérium: FVM


Képzési adatok
- Képzési idõ: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnõttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%


Feltételek
- Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges


A munka jellege
Zárt munkahelyen, állva, hajlott testtartásban végzett könnyû fizikai munka.

Jellemzõ tevékenységek
élõ állatok átvétele, minõsítése; baromfi elsõdleges feldolgozása; továbbfeldolgozás: baromfikészítmények gyártása; minõségellenõrzés, szabályozás és minõségbiztosítás.

Követelmények
Rendelkezzen a szükséges ismeretekkel a baromfifeldolgozás technológiája, a gépek, mûszerek, berendezések mûködtetése, a munkavédelem és higiénia, valamint a gazdálkodás terén. Legyen képes a technológiai folyamatok, az élelmiszervizsgálat elvégzésére és a gépkezelésre. Tartsa be a munkavédelmi és higiéniai elõírásokat.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu