Vendéglős - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Vendéglátásszervező-vendéglős

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Vendéglős
A szakképesítés OKJ száma: 52 811 02 1000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (érettségivel)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 2011
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2011.08.25.
     Vendeglos.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK342_Vendeglos.pdf

A Vendéglős szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja
Kialakítja üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan
gondoskodik a megfelelő árukészletről
Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka-, és tulajdonvédelmi előírások
betartását. Gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról, teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik
az egységben a készletekért
Melegkonyhás étteremvezető feladatokat lát el

A Vendéglős képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: érettségi vizsga
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 2300

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 52 811 02 1000 00 00 azonosító számú, Vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


6273-11 Vendéglátó gazdálkodási tevékenységek

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Gazdasági számítások (kalkuláció, anyaghányad számítás, árképzés, veszteségszámítás, készletgazdálkodás, eredmény kiszámítása, jövedelmezőségi tábla és annak összetevői) B) Gazdálkodási ismeretek, fogalmi szinten: költség, költséggazdálkodás, bér, bérgazdálkodás, adózási alapismeretek, vállalkozási ismeretek, marketing alapismeretek, üzleti élet írásbeli formái, vendéglátás fogalma, feladata, tevékenysége, üzletkörök, üzlettípusok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6274-11 Vendéglátó tevékenység alapjai

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei B) Minőségbiztosítási vagy fogyasztóvédelmi ismeretek alkalmazása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6275-11 Szakmai idegen nyelvi kommunikáció

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A vendéglátáshoz kötődő szakmai szöveg fordítása és értelmezése, minimum 500 maximum 1000 karakter terjedelmű
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Szakmai témában kommunikál. A húzott témában párbeszédet folytat a vizsgáztatóval, kérdésekre válaszol
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 15 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 60%

6278-11 Felszolgálás I.

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Eszközfelismerés: A vizsgázónak a kikészített legalább 20 db különleges éttermi eszköz közül a vizsgabizottság által személyenként külön-külön kijelölt 10 db-ot kell pontosan megneveznie
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 10 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Éttermi terítés két fő részére, a vizsgaszervező által megadott háromfogásos menüsor vagy napi ajánlat alapján
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 3. vizsgafeladat: Vendég fogadása, ültetése, háromfogásos ételsor felszolgálása, ebből legalább kettő szervírozással, italfelszolgálással angol felszolgálási módban
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 15%
     2. feladat 25%
     3. feladat 60%

6280-11 Ételkészítés I.

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A készítendő menü technológiai sorrendjének meghatározása munkaterv nyomtatványon
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 40 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Háromfogásos napi menü készítése és tálalása minimum három adagban
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 20%
     2. feladat 80%

6283-11 Vendéglátó üzletvezetési tevékenységek

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Egy vendéglátó üzlet eredményességének elemzése, vállalkozási ismeretek
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 90 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A) Vendéglátó üzleti tevékenységre jellemző reklámanyag, vagy üzleti választékközlő anyag (honlap vázlat, rendezvény árajánlat, bemutatkozó anyag) elkészítése a megadott szempontok alapján B) Egy adott hivatalos, vagy családi alkalomra ötfogásos étel-italajánlat összeállítása, négyoldalas menükártyába szerkesztése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: interaktív
   - Időtartama: 90 perc

A hozzárendelt 3. vizsgafeladat: A) Vendéglátó egységek személyi, tárgyi, pénzügyi erőforrásainak biztosítása, eredményes működtetése, ellenőrzése, üzleti partneri kapcsolatrendszerek szabályai. Munka, baleset, és tűzvédelmi ismeretek B) Üzleti marketing és kommunikáció, rendezvények, üzleti etikett protokoll, étrend, étlap, itallap összeállítási ismeret
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 30%
     2. feladat 35%
     3. feladat 35%


A Vendéglős szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele
Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes
letételével
Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerű szakképzésben résztvevő
vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

A Vendéglős résszakképesítések:

Étkezdés

A Vendéglős elágazások:

-

A Vendéglős ráépülések:

Vendéglátásszervező

A Vendéglős szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Pincér
Szakács
Vendéglátó eladó


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu