Vegyipari gépésztechnikus - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Vegyipari gépésztechnikus
A szakképesítés OKJ száma: 54 521 05 0010 54 02
A szakképesítés szintje: Emelt szintű (érettségivel)
Szakmacsoport: Gépészet
Jegyzékbe kerülés éve: 2006

A Vegyipari gépésztechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében
Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembehelyezési folyamatokban
Együttműködik a beszállítókkal, szolgáltatókkal
Adminisztrációs, munka- és balesetvédelmi feladatokat végez

A Vegyipari gépésztechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: érettségi vizsga
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 2000

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 54 521 05 0010 54 02 azonosító számú, Vegyipari gépésztechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


0110-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Elsősegélynyújtás, újraélesztés
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Munka-, környezet- és tűzvédelmi ismeretek
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 50%
     2. feladat 50%

0203-06 A próbagyártás technológiája

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Próbagyártás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 180 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A próbagyártás dokumentálása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 70%
     2. feladat 30%

0204-06 Gépek, géprendszerek karbantartása

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Gép (berendezés) idıszakos felülvizsgálata, karbantartása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 420 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Dokumentálás
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 70%
     2. feladat 30%

0300-06 Üzemeltetési és irányítási feladatok

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Gyártástervezés
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 360 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Üzemeltetési és irányítási feladatok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 70%
     2. feladat 30%

0302-06 Vegyipari gépésztechnikusi feladatok

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Üzemeltetési gyakorlatok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 180 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Vegyipari gépek és berendezések
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 70%
     2. feladat 30%


A Vegyipari gépésztechnikus szakmai vizsgára bocsátás feltételei:





Az Üzemeltető gépésztechnikus résszakképesítések:

Élelmiszeripari gépszerelő, karbantartó

Az Üzemeltető gépésztechnikus elágazások:

Élelmiszeripari gépésztechnikus
Vegyipari gépésztechnikus

Az Üzemeltető gépésztechnikus ráépülések:

-

A Vegyipari gépésztechnikus szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Élelmiszer-ipari gépsor- és rendszerüzemeltető
Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu