Tartósítóipari termékgyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Figyelem!
Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!
Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó
ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint
Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!
Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó
ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint
Általános adatok:
Szakképesítés megnevezése: Tartósítóipari termékgyártóA szakképesítés OKJ száma: 33 541 06 0000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
Jegyzékbe kerülés éve: 2006
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2010.04.29.
SZVK414_Tartositoipari_termekgyarto_10.pdf
Korábbi SzVK-k:
SZVK418_Tartositoipari_termekgyarto.pdf
A Tartósítóipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Felkészül a munkáraElőkészíti a munkafolyamatot
Alapméréseket végez
Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Befejező műveleteket végez
Feldolgozza a nyersanyagot
Tartósítja a terméket
Félkészterméket gyárt
Készterméket állít elő
Betartja a tevékenységére vonatkozó törvényeket, rendeleteket, utasításokat
Adminisztrációs munkát végez
A Tartósítóipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszer-ipari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.VAGY
Iskolai előképzettség: Iskolai előképzettség: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség, vagy a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevő tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettségSzakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet70%-gyakorlat
A képzés maximális időtartama:
Szakképzési évfolyamok száma: 2 évMaximális óraszáma: 2000
Választható képzési formák:
- Iskolarendszerű- Felnőttképzés
Az 33 541 06 0000 00 00 azonosító számú, Tartósítóipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
0509-06 A munkakezdés feladatai
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Felkészülés a munkavégzésre, a munkaterület átvétele, a tisztítás, a csírátlanítás elvégzése a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírások betartásával.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 30 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 30 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0510-06 Gyártás előkészítése és befejezése
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Technológiai/termelési számítások elvégzése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 25%
2. feladat 75%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 25%
2. feladat 75%
0511-06 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat elvégzése megadott anyagokból és módszerekkel, a mérési adatok dokumentálása, összesítő jelentés elkészítése.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 75%
2. feladat 25%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 60 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
- Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 75%
2. feladat 25%
0518-06 Erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Nyersanyagok tisztítása, dúsítása, vízelvonás
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0519-06 Hús- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Befejező műveletek, hőközlés, hőelvonás, vízelvonás
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 120 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0520-06 Tartósítóipari nyersanyagok feldolgozása
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Nyersanyagfeldolgozás.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 240 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 240 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
0521-06 Tartósítási módok
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A tartósítási módok bemutatása.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 180 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A tartósítási módok bemutatása.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 180 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
2. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 180 perc
A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A tartósítási módok bemutatása.
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 180 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
2. feladat 100%
0522-06 Tartósítóipari termék-előállítás
A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Termékgyártás
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 300 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
- A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
- Időtartama: 300 perc
- A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
1. feladat 100%
A Tartósítóipari termékgyártó szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Iskolai rendszerű szakképzés esetén:Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével
Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
A képzési programban előírt gyakorlat teljesítéséről szóló igazolás
A Tartósítóipari termékgyártó résszakképesítések:
GyümölcsfeldolgozóHűtőipari munkás
Konzervgyártó
Növényolajgyártó
Olajütő
Savanyító
Zöldségfeldolgozó
A Tartósítóipari termékgyártó elágazások:
-A Tartósítóipari termékgyártó ráépülések:
-A Tartósítóipari termékgyártó szakképesítéssel rokon szakképesítések:
BorászÉdesipari termékgyártó
Élelmiszeripari technikus
Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
Húsipari termékgyártó
Tejtermékgyártó
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu