Tartósítóipari technikus - OKJ tanfolyam, képzés


Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Tartósítóipari szaktechnikus

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Tartósítóipari technikus
A szakképesítés OKJ száma: 54 541 01 0010 54 10
A szakképesítés szintje: Emelt szintű (érettségivel)
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
Jegyzékbe kerülés éve: 2001
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2010.04.29.
     SZVK409_Elelmiszeripari_technikus_10.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK412_Elelmiszeriapari_technikus.pdf

A Tartósítóipari technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Felkészül a munkára
Előkészíti a munkafolyamatot
Alapméréseket végez
Eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet
Adminisztrációs munkát végez/végeztet
Elkészíti az üzem tevékenységi tervét
Előkészítő műveleteket végez, végeztet, ellenőriz
Hőkezelést végeztet, ellenőriz
Szétválasztó műveleteket végeztet, ellenőriz
Befejező műveleteket végeztet
Borászati termékeket gyártat
Cukoripari terméket gyártat
Dohányipari termékeket gyártat
Édesipari termékeket gyártat
Élelmiszeripari higiénikusi tevékenységeket végez
Erjedés- és üdítőitalipari termékeket gyártat
Hús- és baromfiipari termékeket gyártat
Malom - és keveréktakarmány-ipari termékeket állíttat elő
Sütő- és cukrászipari termékeket állíttat elő
Tartósítóipari termékeket gyártat
Tejipari termékeket gyártat
Munka-, tűz-, környezetvédelmi, minőségbiztosítási munkát végez

A Tartósítóipari technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: -
Iskolai előképzettség: érettségi vizsga
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 2000

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 54 541 01 0010 54 10 azonosító számú, Tartósítóipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


0509-06 A munkakezdés feladatai

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Felkészülés a munkavégzésre, a munkaterület átvétele, a tisztítás, a csírátlanítás elvégzése a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírások betartásával.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 30 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

0510-06 Gyártás előkészítése és befejezése

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Technológiai/termelési számítások elvégzése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 60 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Három különböző típusú termék csomagolása, tárolása, a keletkező hulladékok szakszerű kezelése
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 25%
     2. feladat 75%

0511-06 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat elvégzése megadott anyagokból és módszerekkel, a mérési adatok dokumentálása, összesítő jelentés elkészítése.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 60 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Gazdálkodási, vállalkozási, kereskedelmi és marketing alapismeretek.
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 75%
     2. feladat 25%

1129-06 Gyártástervezés, -szervezés

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Az élelmiszer-előállításra vonatkozó törvények és jogszabályok, tervezési, szervezési feladatok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1130-06 Élelmiszeripari műveletek, folyamatok

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Az élelmiszeripari műveletek alkalmazása a késztermékek előállítása során
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

1140-06 Tartósítóipari termékgyártás

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A tartósítóipari késztermékek előállítása, az alkalmazott berendezések ismertetése, munkavédelmi és higiéniai feladatok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Készítsen el egy adott tartósítóipari terméket, üzemeltesse a technológiai művelethez szükséges berendezést, és ismertesse a munkavédelmi előírásait
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 50%
     2. feladat 50%


A Tartósítóipari technikus szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Iskolai rendszerű szakképzés esetén:
Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével

Iskolarendszeren kívüli szakképzés esetén:
Modulzáró vizsga eredményes letétele
A képzési programban előírt gyakorlat teljesítéséről szóló igazolás

Az Élelmiszeripari technikus résszakképesítések:

-

Az Élelmiszeripari technikus elágazások:

Bor- és pezsgőgyártó technikus
Cukoripari technikus
Dohányipari technikus
Édesipari technikus
Élelmiszer-higiénikus
Erjedés- és üdítőitalipari technikus
Hús- és baromfiipari technikus
Malom- és keveréktakarmány-ipari technikus
Sütő- és cukrászipari technikus
Tartósítóipari technikus
Tejipari technikus

Az Élelmiszeripari technikus ráépülések:

-

A Tartósítóipari technikus szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Borász
Édesipari termékgyártó
Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
Húsipari termékgyártó
Molnár
Pék
Pék-cukrász
Tartósítóipari termékgyártó
Tejtermékgyártó
Vágóállat-minősítő


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu